Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 15    Volgende pagina

.
RO-d-YS uit Oude Pekela
. .

JUNI 2008:

NOVEMBER 2008:

 

Muziekparade november 1967 

THE RODYS UNIEKE NEDERBEAT UIT OUDE PEKELA DE SENSATIE IN 1967 MET DE 1E HIT "TAKE HER HOME".

Als muziekliefhebber was ik rond mei 1967 nogal onder de indruk van het plaatje "Take her home" van de toen nog voor mij onbekende Rodys die in mei 1967 de Veronica top 40 binnenkwamen. Opvallend was het aparte gitaarintro en de opbouw van dit nummer en de uitstekende zangstem van de zanger. We dachten als muziekliefhebbers dat de Nederbeat uit Den Haag of Amsterdam kwam, maar deze jongens kwamen uit Oude Pekela en omgeving. 

Rond 1965 speelde in Oude Pekela en omgeving, de zeer succesvolle beatgroep POPULAIR PIPERS BOYS BAND. Hun repertoire bestond uit eigen nummers plus covers van The Kinks en de Rolling Stones. De bezetting toen was: Harry Rijnbergen (zang, gitaar), Joop Hulzebos (gitaar, keyboards), Wiechert Kenter (basgitaar, vibrafoon en Berend Groen (drums) 

Als de groep in 1966 beroeps wordt, verandert Harry Rijnbergen de naam in Rowdies maar als blijkt dat meerdere bands zo heten (o.a. in Arnhem en Enschede) wordt het uiteindelijke Ro-d-ys. Manager Wim Zomer weet met enthousiasme en doortastendheid de Ro-d-ys in korte tijd veel publiciteit te geven en door heel Nederland te laten optreden. Rond september 1966 komt de groep onder contract bij platenlabel Phonogram en producer Hans van Hemert die onder de indruk is van hun muzikale kwaliteiten.Van Hemert duikt daarom met de Ro-d-ys de studio in. Het is vooral Harry Rijnbergen die met zijn stemgeluid en composities de zo unieke Rodys sound creeert. 

De eerste single "You better take care of yourself" verschijnt in december 1966 en is meteen een opmerkelijk debuut. Beatmuziek met trompetten, orgels en de zang van Harry, die Engels zingt met een Groningse tongval. "Take her her home/Only one week" de opvolger, heeft duidelijk meer hitpotentie. Op 6 mei 1967 komt de single de Veronica top 40 binnen en blijft daar maart liefst 11 weken in staan met plaats nummer 3 en hoogste notering. In juli 1967 verschijnt al gauw "Just Fancy". om wederom een geheide top 10 hit te worden. Beide singles vrijwel elk uur vanaf de zeezender Radio Veronica 192 vanuit de zee de ether ingeslingerd. De Rodys hebben zich inmiddels teruggetrokken op een boerderijtje met manager Wim Zomer in Oude Pekela om zich te concentreren op nieuw materiaal. Die zomer gaan ze op tournee door Engeland en Italie. In september komt de LP "Just Fancy" uit. Nederlands jongste popgroep bevestigt met deze elpee" het enorme talent van Harry Rijnbergen" juicht popblad "Muziek-Expres". Het is dan ook een produkt van veelzijdigheid met stijlen als Ballads (Destination) R &B  (Bad Babe) en zelfs Soul "Just go on". 

Bij de single "Nothing to change a mind/Stop looking on a deadlock" in november 1967 wordt drummer Berend Groen die al geruime tijd in militaire dienst zit vervangen door Dick Beekman (Cuby & TheBlizzards).Beekman blijkt echter niet te passen binnen de Groningse gemeenschap en als Berend Groen uit dienst wordt geschopt, neemt hij snel zijn oude plaats weer in. "Sleep Sleep Sleep/Show me by candlelight" wordt in januari 1968 uitgebracht maar ondanks de energieke melodie en pakkende tekst (inclusief gesnurk)!!) blijft de single slechts 2 weken in de hitparade. De Ro-d-ys treden dan zo'n 5 a 7 keer in de week op door heel Nederland en mogen zich bij ieder optreden weer verheugen in een grote schare fans. Producer Hans van Hemert heeft grootse productieplannen met de groep. De nieuwe langspeler moet een zogenaamd concept album worden met een experimenteel karakter. Arrangeur Bert Paige wordt erbi jbetrokken. (Het is duidelijke te merken dat in die tijd de muzikanten inspiratie opdoen uit LP's zoals SGT.PEPPER van de BEATLES en PET SOUNDS van de BEACH BOYS. 

Door de slechte verkoop van het album en na een breuk met manager Wim Zomer loopt de belangstelling voor optredens sterk terug. In januari 1969 proberen de Rodys het nog een keer met "Winter Woman". Speciaal voor deze produktie werd de groep uitgebreid met zangeres ANNET WESTERMAN, een idee van de nieuwe manager KRIJN TORRINGA.Ook dit werd geen succes. De groep valt uiteen. Harry Rijnsbergen en Berend Groen sluiten zich aan bij de Amsterdamse formatie ZEN bekend van""Hair" (zie FSOTS uitgave nr.94 over ZEN) 

In april 1989 keerden de Rodys terug in de oude bezetting nog eens terug op het podium tijdens het Sixties Festival in Theater Veenlust te Veendam. Dit zou het allerlaatste optreden van de band worden. Joop Hulzebos overlijdt op 28 september 1998. Berend Groen op 15 maart 2003. Als vertegenwoordigers van de zogenoemde Nederbeat zijn de Ro-d-ys legendarisch te noemen en hebben zij nog steeds bewonderaars over de hele wereld. Bij veilingen van historische muziekdragers worden voor de LP's van de Rodys vele honderden Euro's neergeteld. 

Rond 2006 wordt Bert Bossink benaderd door de journalist Wessel Gernaat en Wiebe Klijnstra van RTV Noord met de vraag of men voor een groot boek over The Rodys kan putten met vele artikelen over TheRodys uit het FSOTS archief van Bert Bossink. Bert heeft inmiddels tientallen artikelen en foto's geleverd voor dit boekwerk dat al lang uit had moeten komen, maar steeds duiken er nog nieuwe dingen over The Rodys op zodat het langverwachte boekwerk met een DVD en CD's uit kan komen waarschijnlijk nog dit jaar in 2008. Bert Bossink zelf is er erg trots op dat hij aan dit fraaie Rodys boek zijn medewerking heeft verleend, want tenslotte heeft ook hij goede herinneringen aan de muziek van The Rodys. En er wordt nog steeds flink wat afgeschreven over de Rodys zoals in het boek van  Peter Sijnke "Nederpophelden" (zie recensie ik komende FSOTS nr.95) en de laatste uitgave van het blad "Revolver". 

Er is een standbeeld voor de Rodys opgericht en hun muziek blijft onsterfelijk!

Stichting Ro-d-ys: www.ro-d-ys.com

http://www.platformoostgroningen.web-log.nl

w.gernaat@hotmail.com voor bestellen boek.

Muziekexpress juli 1967