Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 17   Volgende pagina

.
Jaren 40 deel 1    Roy Rogers, Tuney Tunes en populairste song, Judy Garland, Edith Piaf

Bovenstaand het oudste materiaal wat over de 2e Wereldoorlog in ons archief zit uit "Tuney Tunes" nov,.1944 n.a.v.het nummer "We're gonna hang out the washing on the Siegfried Line" bekend in o.a. de versie van Vera Lynn. 

Het zuiden van Nederland was toen net door de Amerikaanse en Engelse, Canadese troepen bevrijd en Engelse en Amerikaanse muziek was door de Duitsers verboden. Het blad "Tuney Tunes" kon toen ook niet verschijnen maar in 1944 waren de eerste exemplaren van dit blad alweer op de markt. Het kantoor van "Tuney Tunes"zat in Eindhoven maar er zijn wel tijdens de bezetting illegale exemplaren van dit blad verschenen.

De populairste songs van 6 juni 1945 volgens "Tuney Tunes"' zoals uitgezonden in "Your Hitparade".

In Amerika had je in de 40er jaren een heel populair radio-progamma "Your Hitparade" waarin de populairste Amerkaanse songs werden uitgezonden en die werden ook allemaal op bladmuziek verkocht. Een officieele hitparade was er nog niet want "Billboard"' zou daar pas in 1948 mee van start gaan. Hier kon je dan deze nummers horen op de Allied Expededionary  Forces Program op de golflengte middengolf op 217 meter. Binnen een paar maanden werd dit radio-station van de geallieerde strijdkrachten van de USA omgedoopt tot AFN (American Forces Network) ook de Engelsen hadden zo'n soldatenzender in het  bezette Duitsland (BFN) British Forces Network in Germany. Opvallend is dat zo'n Cowboysong "Don't fence me in"' in vele uitvoering het populairste was o.a. ook in de popversie van Bing Crosby maar ook van de zingende Cowboyfilmsterren Roy Rogers en Gene Autry.

 

De 1e artiest die massa-hysterie ontketende met gillende meisjes was Frank Sinatra de vokalist van "Your Hitparade" hier op de voorpagina van ""Tuney Tunes"' 5 november 1945.

Veel popcriciti doen alsof Elvis Presley de 1e artiest was die in 1956 massa-hysterie ontketende maar dat is niet helemaal waar want Frank Sinatra was de 1e zanger die de meisjes deed gillen en zijn naam op hun armen wilden zien gesigneerd.. De 2e artiest was in 1952 Johnny Ray met "Cry"" en pas in 1956 de 3e artiest Elvis Presley.  We willen afrekenen met het feit dat er voor 1955 toch ook al behoorlijke muziek werd gemaakt met veel fans je had toen ook al de boogie-woogie voorloper van de Rock & Roll. Veel van die 40er jaren nummers werden later omgewerkt tot Rock & Roll nummers!!! Artiesten zoals Cliff Richard, Jim Reeves, Connie Francis coverden in de 60er jaren heel veel nummers die Frank Sinatra al 1943-1945 op zijn repertoire had staan!!

 

 

Judy Garland kennen we allemaal van haar films in de 40er en 50er jaren, maar in 1947 nam ze haar bekendste nummer op "Over the rainbow". Keer op keer zien we dit nummer terugkomen in allerlei uitvoeringen zoals in de 50er jaren een Rock & Roll uitvoering van Gene Vincent en in de 60er jaren door de Volendamse Cats en nog later  in de 70er jaren in een Country-achtige uitvoering van Jerry Lee Lewis. 

Waar haalden dus deze latere bekende sterren hun inspiratie vandaan.... ja ook dus bij 40er jaren ster Judy Garland!!

 

.