Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 18  Volgende pagina

.
Jaren 40 deel 2   Kilima Hawaaiians & Trio Nat King Cole, Ramblers, M Monroe, G. Autry, R. Rogers

 

.

Hawai-muziek was ook heel populair in de 40er jaren. Men droomde van de stille Zuidzee en de Kilima Hawaiians
deden de dromen  van velen uitkomen in hun vele platen. Buiten de KRO microfoon traden ze zelfs op voor de AFN microfoon in Frankfurt en maakten tournees door o.a. het voormalige Ned. Indie. Tot zeker in de 80er jaren bleven ze bestaan. Kortgeleden verscheen er ook een fraai boekwerk "Muziek in Zwart Wit" van de Haagse auteur Cor Goutover. Al deze artiesten die in de 40er en midden 50er jaren populair waren, dus ook the Kilima Hawaians. Dat boek heet "Muziek in zwart wit"! De recensie van dit boek staat in het komende nummer van ons blad "FSOTS" nr.95 De Kilima Hawaiians scoorden later een enorme hit met "Er hangt een paardehoofstel aan de muur" en ook in Duitsland hadden ze een hit begin 50er jaren!

 

Er waren ook al diverse zwarte artiesten die populair waren in de 40er jaren en een van hen was Nat King Cole.
Begonnen in 1938 als pianist en in 1944 bekend geworden als zanger toen een van de gasten in de club waar hij optrad riep "Kun je geen nummer zingen?" Dat deed Nat King Cole en de song "Sweet Loraine" was ook zijn 1e hit in 1944.
 
Later bekend als ballade-zanger van mooie nummers rond 1950 zoals "Mona Lisa"en ""Pretend" en zo'n dikke 10 jaar later zouden deze ballades omgewerkt worden tot Rock & Roll songs door o.a. Carl Mann, Conway Twitty en zelfs in beatversies "Mona Lisa"' door o.a. Kraaijenveld.
 
Maar de roots liggen in de 40'er en 50er jaren. Ja waar komt die inspiratie voor deze muziek dan vandaan via Nat King Cole die ook bijv. "Route 66" bekend maakten en daar wisten The Rolling Stones in 1964 weer raad mee!!
 
Die 40er jaren pioniers zijn dus echt wel de stamvaders van de latere popmuziek!

 

.

Het Miller Sextet was ontzettend populair in de 40er en ook 50er jaren met de zangeressen Sanny Day & Pia Beck Men kon dit gezelschap nogal eens horen op de VARA Radio bij o.a. Pete Felleman en ze traden zelfs op in de USA.
 
Pia Beck werd later een bekende boogie-woogie pianiste en Jazz-zangeres.
 
Zelf had ik het genoegen de hoogbejaarde zangeres Sanny Day te zien tijdens de Boekenpresentatie van het boek van auteur Cor Gout "Muziek in Zwart Wit" in Den Haag op 12 december 2006. Ze zong toen zelfs nog een nummer met het Ensemble van Cor Gout die allemaal liedjes uit de
40er en 50er jaren ten gehoren brengen.
 
Deze muziek leeft dus nog steeds voort! 

 

The Ramblers waren wel de meest populaire live groep die optraden voor o.a. de Vara radio en tot ver in de 70er jaren nog diverse LP's maakten. Persoonlijk heb ik ook nog een paar Ramblers LP's uit de 70er jaren in mijn collectie zitten. 

Marcel Tielemans was de zanger van de Ramblers en die heb ik persoonlijk in 1977 nog eens live zien zingen met The Ramblers in een Jazz-Club op het Leidseplein te Amsterdam. The Ramblers hebben ook heel wat bekende Ned. artiesten begeleid zoals o.a. Rob de Nijs en Trea Dobbs e.v.a.

 

In de 2e wereldoorlog zong hij in een van zijn vele films "You're my sunshine" dat door velen werd opgenomen, en ook voor mij toen ik voor eerst in 1957 een film van hem zag een soort lijflied was. In 1950 scoorde Gene Autry nog een millionseller met het bekende "Old soldiers never die". Zeer bekend zijn zijn versies van "Blueberry Hill", "Goodnight Irene"", "San Antonio Rose" Ël Rancho Grande"maar ook "Back in the saddle again".  Met zijn maat Roy Rogers trad hij op in vele films!