Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 19  Volgende pagina

.
Jaren 40 deel 3    Pete Felleman

Nederlands 1e echte D.J. was Pete Felleman die begon in 1949 al bij de Vara met een hitparade dat meer een eigen lijst was van veel platen die hij op de BBC, Luxemburg e.v.a. zenders hoorde. In 1956 begon D.J. Pete Felleman met een eigen hitparade voor de VARA: Pete Felleman's Hitparade. Mijn moeder zette in 1957 ons kleine radiootje aan en hoorde ik voor het eerst die zware stem van Pete Felleman die  nummers van Elvis Presley, Fats Domino, George Hamilton IV, Freddy Quinn e.d.aankondigde. Bij de Omroepen was de Rock & Roll verboden en zat er een zware boycot op die zeker tot 1960 duurde voor men platen van Elvis & Rock & Roll artiesten behoorlijk ging draaien. Pete Felleman doorbrak deze boycot en draaide altijd Rock & Roll. Ik heb het geluk gehad met hem contact te krijgen in de 80er jaren toen heb ik nog wat platen van hem gekocht en zou nog eens bij hem langs gaan in de 90er jaren in Amstelveen in zijn flat op de Meander. Helaas hij overleed voor ik hem kon bezoeken. Maar ik heb goede herinneringen aan deze man die de eerste Teenager Hitparade in Nederland introduceerde!

Op deze pagina een voorbeeld van de Pete Felleman Hitparade van de VARA uit jan.1957. In 1958 kreeg Pete Felleman een aanbod om bij een platenmaatschappij te komen werken maar kon daardoor zijn werk als VARA presentator niet meer doen. Hij heeft toen ook nog een paar jaar tot begin jaren zestig voor Radio Luxemburg gewerkt en werd toen rond 1963 labelmanager bij het Artone label en hield zich speciaal bezig met het Motown label. Hierdoor mocht hij vele artiesten van Schiphol afhalen als ze hier op kwamen treden o.a. The Supremes, Stevie Wonder, The Four Tops, Temptations. Hij vertelde toen dat hij toen heel erg bevriend met Diane Ross was. In de 80er jaren heeft hij nog voor de VPRO gewerkt.

Een trieste omstandigheid is dat Pete toch een aantal jaren een paar huwelijken heeft gesloten die niet zo goed afliepen. Zo was hij getrouwd met een vrouw die later een lesbische relatie aanging met de bekende pianiste en zangeres Pia Beck en die liet hem toen voor Pia Beck in de steek. De dame in kwestie leeft nog steeds en woont nog steeds samen in Spanje met PiaBeck. Toen ik hem diverse keren heb gesproken had hij het daar erg zwaar mee en vertelde dat hij erg naar zijn jongere zoon verlangde van die vrouw die hij helaas niet meer zag. 

Hij heeft ook nog eens TV uitzending gepresenteerd met Sterren uit de 40er en 50er jaren op deBelgische TV o.a. met Slim Whitman. The Supremes noemden hem altijd als hun "Best Dutch Friend Pete" als ze hier in Holland waren in de 60er jaren!

 

Onderstaand progamma van Pete Felleman werd gesponsord door Willem II sigaren. Hij staat er dus ook met zo'n kleine Willem II sigaar op de foto! 

"Rhythm, Maandblad voor Jazz, Dansmuziek en Televisie" nr.45  15 nov.1953