Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 22   Volgende pagina

.
Jaren 40 deel 6    Liedjes van "toen" (Populaire songs rond De Bevrijding), Dietrich en Piaf

 

Onderstaand Edith Piaf en 2 zeer zeldzame LP hoezen van 2 LP's die in 1965 uitgebracht zijn n.a.v het feit dat het toen 20 jaar geleden was dat Nederland werd bevrijd.

Marlene Dietrich had in de 2e Wereldoorlog veel succes met haar Engels gezongen versie van "Lili Marlene" terwijl de Deense Lale Anderson er met een Duits gezongen versie succes had bij o.a. de Duitsers.Marlene Dietrich had geen zin om voor Adolf Hitler te zingen en vertrok naar de USA waar ze optrad voor de Amerikaanse militairen en andere troepen. Het hoesje van de LP van Edith Piaf is van een 25 cm LP uit 1963 het jaar waarin Edith Piaf op 46 jarige leeftijd overleed. Edith Piaf had zelfs 3 hits in Engeland o..a "La Vie on Rose" "If you go" en "Hymm 'D'amour". In Amerika had Edith Piaf ook een aantal hits o.a Les Trois Cloches in 1949 beter bekend als "The ThreeBells" dat in eind 50er jaren een hit werd voor The Browns en in 1964 voor Brian Poole & The Tremeloes in Engeland.

Bij de voormalige Supermarkt VIVO kon je met een paar zegeltje in 1965 deze LP kopen met muziek van onze Ned. artiesten zoals Eddy Christiani, Mieke Telkamp, Dick Doorn e.d. Deze LP werd geproduceerd door Harry de Groot met arrangementen van  Pim Jacobs. En de liedjes werden voor de VIVO uitgezocht door Willem Duys. 

Heel interessant is dat Eddy Christiani die alleen maar gitaarplaten en Ned. liedjes had gezongen nu in 1 keer in het Engels met 2 nummers te horen was, n.l. "Pistol Packin'', "Mama" en "You're my sunshine". Een en ander klinkt zeer mooi Country-achtig met de viool van Frans Poptie en het zijn wel de interessantste vokale opnamen die ik ooit van Eddy Christiani heb gehoord. Nooit meer zijn deze opnamen ergens op voorgekomen, dus die VIVO LP is dus heel interessant. 

De Decca LP uit 1965 is heel interessant omdat de Sixties artiesten zoals bijv. The Blue Diamonds, Johnny Lion, Ria Valk, Ilonka Biluska, Ronnie Tober liedjes uit de 40er jaren zingen zoals o.a."Ït's only a paper moon".