Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 29  Volgende pagina

.
 Tijdschrift "BEAT", Elvis, Chet Atkins, brief van Vader (Fernon) Presley
 

Zoals je ziet werd de term "Beat"" in de Rock & Roll muziek al in 1957 ook in Nederland gebruikt. De mensen die Elvis en Rock & Roll platen kapot sloegen en streden tegen Rock & Roll gebruikten ook altijd de term "The Beat, The Beats, makes our teenagers mad"!

Omslag van het boekje "Beat" dat je in 1957 voor 1,50 gulden kon kopen met op de voorkant Elvis Presley en de achterkant Bill Haley & The Comets. Het was het enigste boekwerkje dat zijn tijd ver vooruit was, want hoewel de meeste bladen Rock & Roll op de voorpagina hadden staan noemde de uitgever van dit boekje het Beat "de polsslag van de muziekwereld"en probeerde niet alleen iets over Rock & Roll te schrijven maar ook over Jazz, Calypso, Blues en bijv. de 1e Engelse Popgroep Tony Crombie & The Rockets (daar heeft Jet Harris bijv. ook nog mee gespeeld rond 1957), Het was zo'n beetje de 1e belangrijke Engelse groep met ook instrumentals, Rock & Roll, Bluesnummers en alle soorten andere muziekstromingen! Zo'n 5 jaar later wordt de term Beat ingevoerd bij de nieuwe muziekstroming uit o.a. Liverpool Merseybeat en de London Sound London Beat en natuurlijk ook de vele R B groepen zoals Spencer Davis Group, Rolling Stones,Yardbirdsetc.etc. Dit boekwerkje was dus al zijn tijd dus zo'n 5 jaar vooruit!

Als klein jochie was ik helemaal gek op de plaat "Poor People of Paris" waarvan er 3 versies op de USA top 100 stonden maar eentje van een gitarist Chet Atkins maakte een diepe indruk op me. Ik hoorde toen voor het eerst ook "Heartbreak Hotel" van Elvis Presley op dat oude Eptje en hoorde pas later dat de opnameleider en producer van deze sessie in New York Chet Atkins was die ook gitaar speelde op "Heartbreak Hotel" en de pianist was Floyd Cramer. Pas in 1965 op 19 jarige leeftijd kreeg ik voor mijn verjaardag van mijn oma deze single van Elvis Presley en 2 LP's van Cliff Richard. Na 8 jaar dus eindelijk "Heartbreak Hotel"" in mijn collectie op single die toen nog steeds leverbaar bleef! Bijgaande dus bijv. zo'n vroege invloed uit mijn jonge jaren een EPtje met Elvis & Chet Atkins "Poor People of Paris" (Chet Atkins) en "Heartbreak Hotel" ElvisPresley.

Toen ik zo'n jaar of 9 was woonde we in Nijmegen en draaide een 16-jarige buurjongen dit Eptje. Ik had toen het was in 1957 net "Don't be cruel" vanElvis Presley gehoord en dat vond ik te gek. Door dat Eptje maakte ook kennis met Chet Atkins waarvan ik pas later via mijn ontmoeting met Eddy Christiani in 1962 tijdens mijn 1e bezoek aan een Teenagershow in 1962, toen we net 2 jaar in Boxtel woonden besefte wie de man op de Gretch gitaar was, nl ChetAtkins. Ik hoorde dus de Gretch gitaar van Chet al in 1957 zonder dat ik wist wat het was en wie de gitarist was. Geeft een mooi tijdsbeeld uit mijn prilste jeugd (1957). Wat was ik toch trots  toen ik jaren later Chet Atkins persoonlijk mocht ontmoeten na zijn concert in Utrecht in "Vredenburg". En het was zo'n hele eenvoudige en sympathieke man zonder sterallures! 

Het Eptje is nu ontzettend zeldzaam en een echt "collector's item"!

Bert en Chet wisselen adressen uit...

De ontmoeting met met Chet Atkins in 1980 in Vredenburg Utrecht maakte dus een enorme indruk op me. Zo stond
je dan naast de man die de 1e RCA opname-sessie in New York regelde in jan.1956 en zelfs nog gitaar speelde op de 1e Elvis million-seller "Heartbreak Hotel" met Floyd Cramer op de piano. Van deze plaat "Heartbreak Hotel" gaat nog een zekere agressie uit al is hij al zo'n 52 jaar oud, pianist FloydCramer speelt nogal op een agressieve manier de piano, en Chet rammelt er rustig op zijn Gretch gitaar overheen lekker opzwepend maar niet zo wild als Floyd Cramer. Presley is op van de zenuwen en zegt wel een paar keer tegen Chet Atkins "Mr.Atkins ik ben zo blij dat U mijn plaat wilt opnemen en vindt dat een hele eer"! Bovendien stond Chet al zelf op de USA top 100 met het mooie nummer "Poor People of Paris" dat al in 1955 werd opgenomen en eerder werd gezongen door Edith Piaf en ook bekend stond als "Jean's Song".
Chet de gitarist die zelfs mensen als Hank B.Marvin en Duane Eddy heeft beinvloed Mr.Guitar.

Unieke brief van Vader (Vernon) Presley aan Bert Bossink (adres bestaat niet meer...!)