Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 3    Volgende pagina

.
Harmonica van diverse artiesten

De (blues)harmonica is altijd een populair en "emotioneel" soloinstrument in alle muziekgenre's geweest.
 

Veel popartiesten maken gebruik van o.a. de befaamde Nashville Mondharmonicaspeler Charlie Mc.Coy. Deze man was werkelijk uniek en kun je bijv. horen op "Yakety Axe" van Chet Atkins, "Steel rail blues"-George Hamilton IV, maar ook op platen van Elvis Presley, Ringo Starr. In alle soorten muziek-vormen dook deze sessie-muzikant op.

Op het gebied van de Blues zijn er vele grootheden zoal bv Kim Wilson, Sonny Boy Williamson, Howlin'Wolf, Junior Wells etc.

De grootse (Jean) Toots Thielemans was en is natuurlijk ook een dergelijke studio- en lifemuzikant, die naast studiowerk voor veel popartiesten met name veel jazzmuziek en filmmuziek "influit". Naast de jazzharmonica speelde Toots ook erg goed jazzgitaar. en kan hij erg goed "fluiten met de mond" Op zijn bekendste werk "Bluessette" zijn al deze 3 instrumenten goed te horen! Toots (1922) treedt nog steeds op.

   

In Nederland was John Lagrand de beste (blues)harmonicaspeler. Deze zeer gewaardeerde muzikant is helaas drie jaar geleden op 56-jarige leeftijd overleden.(30 juni 2005). Hij speelde met Nicko Christiansen van 1966 tot 1967 met het Bluesduo "Indiscrimination" uit Voorburg. In 1967 liepen ze Ted Oberg tegen het lijf, die hun bij zijn bandje vroeg en "Livin' Blues" was geboren. De eerste single was geschreven door George Kooymans van The Golden Earrings: "Murphy mcCoy". Aangevuld met drummer Cesar Zuiderwijk en bassist Henk Smitskamp werd "Livin' Blues" een professionele band en tevens een begrip in Nederland.

   

John speelde verder ook onder andere in de Freelance Band, Water, Cuby + Blizzards en Muskee.Gastopname's mbt CD's deed hij voor: Greenfield & Cook, Tony Sherman, Spookey & Sue, Champagne, Willem Duijn, Golden Earring, Polle Eduard, Flavium, Lenny Kuhr, Maarten Muller Band, Diesel, Albert West, Claw Boys Claws, Homesick, Andre Hazes, Herman Brood, Anouk ...etc etc etc.

Luister naar "Murphy McCoy"

 

De mondharmonica werd ook gebruikt in de Bluegrass Music in de 60er jaren door Lester Flatt & Earl Scruggs (& The Foggy Mountain Boys) Een van die Foggy Mountain Boys bespeelde de mondharmonica en dat deden ze voortreffelijk. Voorbeeld LP "Hear the whistles blow"-Lester Flatt & Earl Scruggs sings songs of rivers and trains" en LP die ik in1967 uit de USA heb geimporteerd. Schitterend gebruik van Banjo, Mandoline, 12 string gitaar, dobro en mondharmonicaen fiddle. Ook op deze LP "Orange Blossom Special". 

Voor niet weet wie Lester Flatt & Ear Scruggs zijn? Kennen jullie de TV serie uit de 60er jaren "The Beverley Hillbillies"? Hierin speelden Lester Flatt & Earl Scruggs "The Ballad of Jed Clampet" en ook in 60er jaren (1968) deden ze mee aan de film "Bonnie and Clyde" en de titelsong "Foggy Mountain Breakdown" was van Lester Flatt & Earl Scruggs. Ook aan de film"Petticoat Junction" deden ze mee met op de achterkant van de  single "I had a dream" samen met June Carter de latere vrouw van Johnny Cash met een werkelijk ontroerende mondharmonica solo!! Die plaat heb ik, Bert Bossink, ook op single. 

De meest snerpende mondharmonicasolo die ik prachtig vind, staat op de plaat "Turquoise" van Donovan uit 1965. Deze verscheen eerst op EP en kwam ook op de Engelse EP hitparade terecht die had je nog in 1965. Ook verscheen de plaat op single maar de plaat kwam niet zo hoog nr. 30 (november 1965) maar wel wat hogerop de Radio London Fab. 40. Daarna stapte Donovan over naar het Epic label en viel in handen van de commerciele producer Mickie Mosten maakte million-sellers zoals "Sunshine Superman" "Mellow Yellow" e.d. maar bleef live altijd met gitaar en mondharmonica zijn oude folk songs vertolken! Zijn nummers werden veel gecoverd door Boudewijn de Groot, Marianne Faithfull, The Animals e.v.a.

Wisten jullie trouwens dat Charlie Mc.Coy schitterende achtergrond mondharmonica speelt op de LP "Talking to your heart" van Jim Reeves? Vooral "The Shifting Whispering Sands" is prachtig!

Er zijn niet zoveel foto's van Brian Jones & The Rolling Stones op zijn mondharmonica, maar spelen kon hij als de beste denk maar aan "Confessin' the blues", "Empty Heart", "Good times, bad times", "What a shame" etc. Zie foto onder aan pagina. 

 

 

 

 

 

 

Ruud Wegman uit Maarssen, maakte onlangs

een opname met Jet Harris (ex Shadows)

Zie openingstune van deze website  

Geluidsfragment:

Improvisatie op "Room to Move" van John Mayall 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

   

Jim Reeves vertelt op zijn LP "Talking to your heart" meer wat verhalen en zingt een paar coupletten van bijv. de nummers ""The shifting whispering sands", "Old tige" ,"Seven Days" "Why do I love you" e.d. Jim zingt een paar regels en vertelt dan bijv. een verhaal bijv over "Old Tige" dat in Engeland werd uitgebracht als B-kant van "Distant Drums" zijn nr.1 hit uit 1966. Dit verhaal gaat over een jongeman die in dienst moest en iedere dag stond de trouwe hond te wachten tot de bus kwam. Na drie jaar kwam zijn baas terug uit het leger en zag tot zijn verbazing dat zijn trouwe hond niet meer bij de bushalte stond te  wachten. Uiteindelijk kreeg hij thuis te horen dat zijn trouwe hond van verdriet gestorvan was van heimwee naar zijn baas en dus er niemand meer op hem wachtte. De hond die zijn leven had gered terwijl hij bijna in de rivier verdronken was. 

Door hier zulke gevoelige mondharmonica accoorden achter te stoppen slaagt Charlie Mc.Coy er in dank zij zijn medewerking met het mooie koortje van The Anita Kerr Singer werkelijk een juweel van een LP achter te laten. Zo had Jim Reeves in 1970 in Engeland nog een hit met "Nobody"s fool"op de Engelse top 20 en stond de B-kant van dit nummer "Why do I love you?" op deze single-hit afkomstig van deze LP "Talking to your heart".

De Vader van John Mayall.........