Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 31   Volgende pagina

.
 Armand ("Ben ik te min...") en Wally Tax

 

.

ARMAND stuurde ons eind mei 2008 leuke post vanuit z'n vakantiestek IJsland!

Zie de kaart hieronder samen met nog wat andere documenten van "Ben ik te min...?"

Onderstaand is een heel bijzondere foto gemaakt in 1989 tijdens het Flower Power Festival in Etten Leur waar ik bijzonder trots op ben.

Armand was zeer ontroerd toen Wally Tax overleden was en vroeg aan mij deze foto uit te laten vergroten als herinnering aan zijn vriend Wally Tax.Die hangt nu op groot formaat bij hem thuis. 

Het was toen een zeer gezellig avond want ik had Armand die avond in mijn VW Jetta opgehaald in Eindhoven en naar Etten Leur gebracht en was een soort lijfwacht en chauffeur want hij had toen geen auto meer. We zijn toen nog bij zijn ouders in Eindhoven langs geweest en hebben daar nog koffie gedronken.Toen ik daar binnen kwam werd ik in die hal al door verschillende dames omhelsd ""OF IK ZE NIET DE KLEEDKAMER VAN ARMAND BINNEN KON LOOTSEN". Heb ik later ook gedaan na overleg met Armand, er werden toen allemaal drankjes en hartige hapjes bij me gebracht door de dames die ik had geholpen de kleedkamer binnen te komen en ik kreeg de nodige omhelzingen van zeer leuke en mooi flower-power girls die mij bedankten voor mijn medewerking. Je voelde je toen net zelf een soort ster. Dat is het leuke als je zoveel met allerlei artiesten te maken hebt je maakt alles van dichtbij mee. Armand is al jaren een goede vriend van ons een heeft enorme bewondering voor "FSÖTS"! We zijn ook op zijn huwelijk geweest vorig jaar. 

Wally Tax (op de foto links) is dus een van de vele artiesten die ik ontmoet heb en al overleden zijn!


Een bijzondere samenwerking van Armand en The Kik in 2015:

http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2015/Record-Store-Day-2015/Armand-The-Kik-album.html


 

Nog meer Wally Tax... : Een mooie tekst van Dirk Jan Vos en een mooi boek van Hans van Vuuren.

Op zondagavond 11 mei 1997 speelden The Outsiders met Wally Tax hun eerste concert van hun reünie- en tegelijk afscheidstournee in het Paard (van Troje) in Den Haag. Ik vond hun sound van vroeger wel goed, maar de Q65 toch beter. Kende natuurlijk de verhalen rondom Wally. Ik was nieuwsgierig en was bij het optreden. Een mager gevulde zaal en ik zal ongeveer de jongste zijn geweest. Ik vond het een slecht concert en ook met slechte zang van Wally. Omdat ik bij het Paard had gewerkt kon ik na afloop backstage. Wally zat als een prins in de kleedkamer. Mooi om te zien. Ik heb het Paard-affiche van het optreden door hem op de achterkant laten signeren en hangt in de gang.

Een aantal jaren later verhuis ik naar Amsterdam-Oost, waar Wally al zijn hele leven woont. Ook nu hoor ik veel verhalen en ik kom hem twee maal tegen in zijn stamkroeg Het Boek, vlakbij de Amstel. Geprobeerd een gesprek met hem aan te knopen, maar dat ging niet. Onverstaanbaar en niet te volgen.

Al weer wat jaren sta ik in goed contact met gitarist Jaap Schoonhoven die met Jay Baar van de Q65 heeft gespeeld, maar ook jaren met Wally Tax. Ze hebben met een band zelfs begin jaren tachtig een demo opgenomen. Mede door wat toeval op internet krijg ik de cassette van de demo boven water. Belangrijk voor Jaap. Wellicht krijgt hij nog eens de master in handen en wil hij dan misschien een uitgave maken.

Op 10 april 2015, precies tien jaar na Wally zijn dood verschijnt er een tweede biografie over zijn leven, geschreven door Rutger Vahl. De eerste (auto)bio heb ik gelezen, maar is niet echt goed vanwege de vele fabulerende verhalen van Wally, Waarom deed hij dat, zijn leven was toch muzikaal en persoonlijk al interessant genoeg?

Napost: Onlangs ontving ik een home-video op mp4 van een groot gedeelte van het Paard-concert uit 1997. Misschien inderdaad niet echt best, maar ik vind het nu te gek. Echte garagesound. Het is goed omdat het niet goed is. Ik ga kijken of ik het op YouTube kan/mag zetten. Uniek materiaal.

Geprobeerd te achterhalen van wie de opnames zijn, maar niet kunnen traceren. Ik heb nu een korte clip gemaakt met de aankondiging van de band en een gedeelte van het nummer Touch. Het stond niet compleet op de video, net als de meeste andere nummers. Voor en na de clip heb ik uit de databank van het Paard het affiche kunnen overnemen. En voor de sfeer heb ik de clip omgezet naar zwart-wit en pas op het einde het laatste stukje in kleur. En het blijft natuurlijk oude video, maar toch heel aardig zo.

The Outsiders + Wally Tax - Live in het Paard van Troje - Den Haag - 11 mei 1997 - 4 min. - YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=Tn2x6_K9P5c

Maar dat was lang nog niet alles. Het geluk viel mij toe en ik heb nu ook twee documentaires uit de jaren negentig over Wally en The Outsiders op YouTube kunnen zetten. Aanraders in veel opzichten, kost alleen wel even tijd en zoek een geschikt moment uit, of stuur de linkjes door.

Classic Albums - Outsiders - 1967 - Docu The Outsiders + Wally Tax - NCRV 1998 - 50 min. - YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=s8pjVs-Cq4c&feature=youtu.be

Wally Tax Outsider - Film Martijn de Groot 1998 - Afscheidstournee The Outsider - 51 min. - Uur van de Wolf - YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=cOpa9ZC5wco&feature=youtu.be

En om een en ander nog in het perspectief van de biograaf Rutger Vahl te plaatsen, hieronder een link naar een interview met de jonge biograaf over zijn boek Leven en lijden van een Outsider. Ik wacht nog even met kopen en lezen. Zie toch erg op tegen de narigheid die ik al ken uit alle verhalen en zijn mislukte autobiografie die ik heb gelezen. Maar mooi dat er nu een realistischer relaas naar buiten is gebracht. Wally Tax, charlatan, charmeur en onverbeterlijke romanticus.

Radio-interview met biograaf Rutger Vahl over Wally Tax, Leven en lijden van een outsider - OVT - VPRO - Radio 1 - 13 min:

http://www.radio1.nl/item/282939-Wally%20Tax,%20de%20biografie.html

Rock-'n-roll lives!

[ En wel bijzonder jammer dat ik later nooit een keer de Q65 of de Kjoe heb gezien. Ik heb er gelegenheid voor gehad, maar het kwam er kennelijk niet van. ]

Groet, Dirk Jan Vos