Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 39  Volgende pagina

.
 Walker Brothers

Walker Brothers. Prachtige bombastische popmuziek met een Phil Spector achtige sound.

 Een groep waar ik ook een zwak voor heb zijn the Walker Brothers. In 1966 stonden zij op de eerste plaats met hun "The Sun ain't gonna shine anymore", een fraaie bombastische sound die erg aan Phil Spector deed denken. Ze waren helemaal geen broers, en bestonden uit Scott Walker geboren 9-1-1944 in Hamilton, Ohio, USA. Scott was de perfekte ballade-zanger. In 1964 maakten ze hun debuut in Hollywood en vertrokken toen naar Engeland waar de 1e single "Love Her" (oude Everly Brothers hit) meteen in de Engelse top 20 terecht kwam (1965). "Make it easy on yourself" haalde  in 1965 de 1e plaats in Engeland en "The Sun ain't gonna shine anymore" werd ook nr.1 in Engeland in 1966.

The Walker Brothers waren erg geliefd bij de dames die hun hemd tijdens optredens van het lijf trokken.Tot 1967 stonden ze op de Engelse top 30. Vooral "Walking in the rain", een oude Ronettes hit was fantastisch en stamt uit 1967. Mooiste Walker Brothers nummer aller tijden is voor mij nog steeds "Love Minus Zero", de mooiste Bob Dylan cover aller tijden, met zoveel gevoel door Scott gezongen dat ik er nog steeds kippevel van krijg. 

Andere Walker Brothers: John Walker: (alias John Maus) en Gary Walker (alias Gary Leeds) maakten ook zeer fraaie solo-platen zoals "If I promise" (hitje voor John op Veronica top 40). Veel gedraaid op de zeezenders was bijv. het nummer "Twinkie Lee" van Gary Walker! Ze gingen in 1967 uit elkaar en kwamen in 1976 weer bij elkaar en maakten toen de prachtige hit "No regrets". Mooiste solo-single Scott Walker voor mij is nog steeds "Where love has died" afkomstig van de zeer fraaie LP "Stretch" (CBS Stereo S 65725)  uit 1973. Voor de liefhebbers van The Walker Brothers nog wat mooie fotohoesjes van Scott, John & Gary in nr.12 van "FSOTS" uit 1977 hebben we zelfs nog een uitgebreide Walker Brothers Story uitgebracht.

Voordat John Maus, alias John Walker, bij de Walker Brothers kwam, werkte hij rond 1963-1964 samen met de songwriter-zanger-gitarist John Stewart en vormden samen een muzikaal duo. Van dit duo verscheen ook een prachtige LP met de titel van de single op het Tower Label en deze LP bevatte een aantal zeer fraaie gitaar-instrumentals met saxofoon, wat aan Duane Eddy deed denken. John deed al eerder sessie werk voor o.a. P.J.Proby in de USA rond 1963-1964. Toen de Walker Brothers bekend werden kwam rond 1966 deze plaat op het Capitol label in Duitsland uit.   "I only came to dance with you" is prachtig gezongen en lijkt een beetje op het latere Walker Brothers werk, maar  het liedje is geschreven door.... alweer James Marcus Smith alias P.J.Proby. 

Dit nummer heeft een prachtige melodie en werd in het Nederlands gecoverd door Anja, een Ned. zangeres die er het nummer "De Laatste Dans" van maakte dat je tegen eind 1969 in alle juke-boxen kon aantreffen. Helaas moest de originele versie van John Walker en John Stewart het afleggen tegen die Ned. versie van Anja!
De acherkant van deze John Walker-John Stewart single is "Greens". Instrumentaal en werd gecomponeerd door Chip Taylor songwriter van o.a. ""Wild Thing" e.v.a. hits.

 

 

Tijdens een van mijn jaarlijkse reizen naar Engeland vond ik rond 1975 onderstaande demonstratieplaat van Scott Walker op een markt in London (Soho).

(CBS S CBS 2521) "Delta Dawn"/"We had it all".

   
Wist u/jullie trouwens dat Scott Walker ook bij de instrumentale groep The Routers heeft gespeeld, bekend van de plaat "Let's go"! Ook opgenomen door The Ventures! Die gebruikten Fender Jazz Masters net als de Blue Boys Begeleidings-groep van Jim Reeves. Daarom waren al die Indo's zo dol op Jim Reeves & The Blue Boys vanwege de Fender Jazz Masters!

Gary Walker & The Rain