Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 49  Volgende pagina

.
  JIM REEVES en zijn begeleidingsgroep The Blue Boys deel 2 en 3

 

 
JIM REEVES POPULARITEIT IN ZUID-AFRIKA ROND 1962-1963 LIEDJES IN HET ZUID-AFRIKAANS EN EEN FILM 'KIMBERLEY JIM" IN 1963. (deel 2)
 
Tijdens zijn verblijf in Zuid-Afrika nam Jim Reeves een aantal liedjes in het Zuid-Afrikaans op zoals: "Die Ou Kalahari", "Tahiti", "Ek verlang na jou" en "Bolandse Nooientje" Ook Chet Atkins nam een aantal Zuid-Afrikaanse gitaarnummers op zoals "Westewindje" "Mossie se Moses" en Floyd Cramer piano-instrumentals zoals "Kaapse draai" "Zambesi" "Boereseun".
Deze nummers verschenen in 1962 op de LP "Jim Reeves-Floyd Cramer-Chet Atkins "IN SUID-AFRIKA" RCA 31.630. Deze LP kwam dus al eerder uit dan "South African Tour Hits". De LP "In Zuid-Afrika" verscheen in 1964 kort voor Jim's dood ook in Nederland met een hele andere hoes en de titel "In Afrika".
 
Jim kwam toen weer terug met zijn Blue Boys om de geheel in het Zuid-Afrikaans gezongen LP "Jij is my liefling"" (RCA  31.671) op te nemen ook in 1962. Met bekende nummers zoals "Verre Land " Sarie Marijs". Voor wie het niet meer weet, onze voorouders o.l.v.
Jan van Riebeeck brachten in 1652 de Ned. taal naar Zuid-Afrika. In de loop der eeuwen is deze taal verbasterd tot een soort gebroken Hollands en dat is Zuid-Afrikaans. Zuid-Afrikaans is redelijk te verstaan maar Jim Reeves zingt het met een duidelijk Amerikaans
 Texas accent. Toch zijn de teksten wel als je goed luistert voor 50% te volgen. Dat taaltje heeft wel zijn charme dat oud Nederlands.
 
In 1963 keert Jim Reeves met zijn Blue Boys weer terug naar Zuid-Afrika en neemt  er in 6 weken de film "Kimberley Jim" op. De sound-track van die film verscheen hier kort na zijn dood op LP. De Zuid-Afrikaanse songwriter Gilbert Gibson heeft diverse nummers voor Jim geschreven ook voor de film "Kimberley Jim". In deze vrolijke musical die eind 1963 klaar was zingt Jim nummers zoals "Roving Gambler", "Born to be lucky", "Dolly with the dimpled knees", en vooral het nummer "Stranger's just a friend" is een soort vriendschaps-lied voor alle mensen ter wereld die met elkaar in contact komen en was de B-kant van zijn posthume hit "I won't forget you". Zelfs onze Nederlandse protest-zanger ARMAND gebruikt de 1e paar regels van het Jim Reeves nummer "A stranger's just a friend"" als intro op zijn website!!!
 
Tegen 1966 zou de film van Jim Reeves "Kimberley Jim" in de bioscopen gaan draaien. En ik mocht hem zelf voor het eerst zien op de 1e grote Jim Reeves Landdag in Amersfoort in 1968. Nu hebben vele mensen deze film al lang op DVD of video!
 
Helaas zou Jim het succes van zijn film niet meer mogen meemaken want hij had nog zoveel plannen weer een andere film opnemen, een LP met nummers in het Duits opnemen, maar helaas het mocht niet zo zijn op het hoogtepunt van zijn carriere stierf hij op 31 juli 1964.
 
Zijn muziek leeft gelukkig nog steeds voort en verschaft nog steeds veel mensen een hoop plezier.
 

Meer informatie over Jim Reeves' begeleidinggroep The Blue Boys staat hieronder.

Uniek geluidsfragment van Distant Drums...(zgn. over-dub)

JIM REEVES BEGELEIDINGSGROEP BLUE BOYS, UITSTEKENDE MUZIKANTEN MET PRIMA GITAAR EN PIANOWERK.. (deel 3)

Jim Reeves maakte tijdens zijn carriere gebruik van verschillende muzikanten en vanaf 1954 werkte hij al samen met Leon Jackson een zeer begaafde gitarist die eerst nog in zijn 1e groep THE WAGONMASTERS  speelde. Was nog in de dagen van de Louisiana Hayride Show toen hij net zijn 1e hits had zoals "Mexican Joe" en "Bimbo". Zijn stem was toen nog pure hillbilly en hij zong ook een octaaf hoger! Jim maakte ook gebruik van de steelgitarist Jimmy Day (zie FSOTS nr. 91) die ook met Elvis Presley samenwerkte. Ook werkte hij met Bobby Garret die ook met hem meeging in zijn 1e echte groep de Wagonmasters samen met Leo Jackson rond 1955-1957.

In 1957 maakten The Wagonmasters met Jim Reeves hun 1e Europese tournee samen met "Hank Locklin, The Browns, Janis Martin, Jim Reeves had toen net zijn 1e grote hit op de popcharts te pakken met "Four Walls" en liet zijn stem een octaaf lager zingen om zijn mooie warme stemgeluid te krijgen. Dat werd zijn handelsmerk.  

Tegen 1959 werden de Wagonmasters omgedoopt in the Blue Boys en maakte Leo Jackson hier nog steeds deel van uit. In de succesvolle periode van de Zuid-Afrikaanse tournees bestonden de Blue Boys uit  Leo Jackson (solo-gitaar), Bobby Dyason (bas)
Mel Rogers (drums) en in 1959 had zich de pianist Dean Manuel bij de groep gevoegd. Dean Manuel zou samen met Jim omkomen bij het tragische vliegtuigongeluk op 31 juli 1964 en maakte ook een solo LP met de hulp van de Blue Boys!
 
Tijdens de tournee van Jim Reeves door o.a. Europa in 1963-1964 maakten Bunky Keels op de piano en Larry Handley op drums deel uit van de groep. Tijdens hun optreden in Nederland bespeelde Dean Manuel de piano en moest ook zelfs Bobby Bare en The Anita Kerr Singers en Chet Atkins op de gitaar begeleiden samen met de Blue Boys.
 
Dean Manuel is dus al lang overleden in 1964 ook Bunky Keels stierf een tijdje terug en Jim''s rechterhand Leo Jackson die vaak met hem ook de 2e stem zong op zijn platen overleed op 5 juli 2008. Leo werd 73 jaar oud. Leo Jackson speelde zelfs nog nadat The Blue Boys uit elkaar waren gevallen in de jaren zeventig nog een stukje stevige Rock & Roll zoals o.a. op de LP "JUNGLE ROCK" van HANK MIZELL uit 1976! Ook speelde hij nog gitaar bij de groep ALABAMA.
 

Een eerbetoon aan Jim' Reeves naaste medewerkers  The Blue Boys is zeker op zijn plaats. Er zijn 6 LP's van de Blue Boys verschenen! In Zuid Afrika bracht het Radio Station Radio Pretoria nog tot ongeveer aug. 2008 een herdenkingsprogamma rond Jim Reeves.  http://www.radiopretoria.co.za/     

Echte fans kijken ook op

www.jim-reeves.com

 

(Onderstaand: De meest zeldzame Zuid-Afrikaanse LP uit Zuid-Afrika die ik heb, ruim 400 Euro waard!)

Foto's mede geleverd door Jim Reeves-expert Gerard van der Linden)

Op pagina 51 staan nog (veel) meer foto's van Jimmy Reeves...!