Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 53  Volgende pagina

.
"Colonel Tom Parker", de manager van Elvis, Hank Snow en het boek 5 jaar ELVIS MATTERS

 

 
Eind 90er jaren bracht de VPRO een documentaire uit over "Colonel Tom Parker, de manager van Elvis", die ook op DVD verscheen met o.a. nog een interview van Eddy Arnold over zijn tijd toen Parker nog manager van Eddy Arnold was en door hem werd ontslagen. Hank Snow wou toen kort voor zijn dood geen commentaar over zijn oude compagnon geven Thomas A. Parker maar bevat wel een clip van deze zanger. Elvis Presley was nl fan van Eddy Arnold & Hank Snow en nam nummers van hem op. Deze DVD is nog te koop bij www.elvismatters.com voor 9,95 Euri.
 
 

COLONEL TOM PARKER ALIAS ANDREAS CORNELIS VAN KUIJK UIT BREDA MAAKTE ELVIS PRESLEY GROOT MAAR WAS WEL ERG GRILLIG ALS HET OM GELDZAKEN GING. 

Volgend jaar zal het 100 jaar geleden zijn en wel op 26 juni want op 26 juni 1909 werd Andreas van Kuijk in Breda geboren. Het was dus een Nederlander die Elvis Presley tot een wereldidool maakte maar stelde alles in het werk om zijn eigen identiteit verborgen te houden. Als 20 jarige jongen stak hij clandestien de Oceaan over om in Amerika als illegale immigrant een nieuw leven te beginnen en dat was in 1929. De vader van Dries van Kuijk werkte bij van Gend & Loos en boven de stallen van van Gend & Loos begon de jonge Dries met paarden van zijn vader en opgeslagen spullen van zijn vader al een circus te organiseren. In Amerika werkte hij keihard in allerlei circussen en scheen zelfs nog gewerkt te hebben als manager van de zanger Gene Austin in de 30er jaren (bekend van "My blue haven" en "Ramona") .

In de 40er jaren wordt hij manager van Eddy Arnold en maakt Eddy Arnold zo populair dat Eddy in 1949 een gouden plaat ontvangt voor het nummer "A bouquet of Roses". Eddy Arnold ontslaat hem in het begin van de 50er jaren, en dan wordt Tom Parker manager van Slim Whitman en maakt ook deze artiest wereldberoemd zodat die ook in 1952 een millionseller scoort met "Love song of the Waterfall" en in 1954-1955 Europa verovert met "Rose Marie" en "Indian Love Call".

In 1955 werkt hij samen met de bekende C & W zanger Hank Snow met wie hij een soort boekings-kantoortje heeft waar ook een onbekende zanger Elvis Presley onder contract zit. Tom Parker had al veel verhalen over Elvis Presley gehoord en gaat zich ermee bemoeien. Hij krijgt Elvis onder het contract van Hank Snow en Sun Records vandaan en verkoopt Elvis Presley aan RCA Victor. Elvis wordt dan een wereldster, maar Tom Parker is echter wel keihard en vraagt maar liefst 25% van de gage van Elvis Presley en ook allerlei produkten met de beeltenis van Elvis Presley. Hij heeft zelfs in1956 een soort fanclub voor Elvis maar dat is meer een verkoopkantoor voor zijn Elvis produkten. Alleen baalt Elvis op den duur van de slechte filmscripts die hij kreeg aangeboden in de 60er en 70er jaren maar Parker beslist dat hij heeft getekend en dat hij die films moet maken.

Jarenlang worden de fans beloofd dat Elvis Presley in Europa zou komen optreden, maar dit zal nooit gebeuren hoewel Elvis dit heel graag had gewild, maar Tom Parker had geen Amerikaans paspoort en zou als dit uitkwam door de autoriteiten het land uitgezet worden  en daarom nooit geen Europees optreden voor Elvis en moest men het hier maar met zijn films doen. Als de gezondheid van Elvis slechter wordt in de 70er jaren laat Tom Parker Elvis maar optreden, maar het was beter geweest als Elvis toen wat rust had genomen maar bij Parker moet de kassa blijven rammelen ten kosten van Elvis Presley zijn gezondheid. Zodoende sterft Elvis net als zijn moeder dan op 17 aug. op 42 jarige leeftijd helemaal  uitgeput. Parker overleeft Elvis nog flink wat jaren en sterft dan aan het eind van de jaren negentig. 

Maar ondanks alles was hij toch maar de man die Elvis Presley beroemd maakte en Elvis de jeugd een eigen muziekvorm gaf in 1956.

 

 
 
Onder: Nov. 1955 Elvis Presley heeft net zijn RCA VICTOR platencontract getekend v.l.n.r: Colonel Tom Parker,  Elvis moeder Gladys, Elvis Presley, zijn vader Vernon Presley, Bob Neal (Elvis 1e manager) en uiterst rechts Sheve Sholes producer en hoofd van RCA Victor New York. (Uit het 1e Elvis Boekje "The Elvis Presley Story uit 1957".
 
 
Hank Snow en Elvis Presley zijn altijd goede vrienden gebleven want Elvis is Hank altijd dankbaar geweest dat hij hem had geholpen aan het begin van zijn carriere. Hank Snow heeft zelfs nog een rol gespeeld bij het contract van Elvis voor RCA Victor in 1955 waarna Tom Parker Elvis overnam als manager. Hier is Hank nooit zo blij mee geweest want het was
misschien anders gelopen als Elvis onder contract van het bureau van Hank Show was gebleven.
 
 
Onder: Cadeautje van Hank Snow persoonlijk voor Bert Bossink in december 1965
 
 
Onderstaand het artikel  "Elvis & Hank Snow"uit  "It's Elvis Time" april 1967. Het allereerste artikel dat Bert Bossink voor "It's Elvis Time" schreef In dec. 1965 kreeg Bert van zanger Hank Snow zijn "28th Anniversary Album" toegestuurd waarin de foto van Elvis & Hank Snow stond. Tom Parker had destijds een zakelijke relatie met Hank Snow omdat ze beiden een boekingskantoor hadden waar Elvis onder contract stond in zijn begintijd.
 
 
 
 
 
 

Boek is te verkrijgen a 24,95 bij Elvis Matters Lunet 14, 5509 NN Veldhoven

www.elvismatters.com

THE EXPLOSION ROCKETS uit Brabant staan ook vermeld in bovenstaand boek