Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 55   Volgende pagina

.
INDO ROCK met o.a The Hap Cats en Poppy & the Popcats
.

 

THE HAP CATS 1956-1963 DEN BOSCH MAAKTEN 2 PRACHTIGE INSTRUMENTALE SINGLES. EEN VOORBEELD VOOR VELE LATERE GITAARGROEPEN. (Heerlijke Indo-Rock) 

De familie Boekholt vertrok vanuit Bandoeng in het begin van de 50er jaren  naar Nederland. Ze kwamen via Den Haag  en Arnhem uiteindelijk in Den Bosch terecht. Vader was een echte muziekliefhebber, zeker wat Krontjong muziek betreft, en met die muziek groeiden de 11 kinderen van de fam. Boekholt op. Omstreeks 1955 begon een zeer jonge Robbie Boekholt samen met zijn broer Vic en volle neef Jac van Beek in huiselijke kring te musiceren. Robbie had van zijn vader een gitaar gekregen en had hem ook gemotiveerd om te gaan spelen. Samen met Henk Greven op drums en Piet Silooy op contrabas  gingen ze optreden als The Hap Cats in Den Bosch. Het repertoire bestond uit veel eigen nummers (eigen werk Django Reinhardt. Charlie Chistian en overige gitaarmuziek). Vokaal brachten ze nummers van Elvis Presley, BuddyHolly, Fats Domino, Gene Vincent en blues en Countrymuziek op de planken.

Ze traden op bij grote Indische feesten in de Brabanthallen te Den Bosch en hun populairiteit was enorm groot in Midden-Brabant. In de periode 1957-1958 zagen zij de TIELMAN BROTHERS enkele keren optreden in de bekende  danszaal  DE COSMOPOLIET in Den Bosch. De Cosmopoliet werd de thuishaven van The Hap Cats. Ze hebben daar zelf veel avonden georganiseerd. Al in een vrij vroeg stadium liet wijlen Richard Bamsch van de Riched Club de Hap Cats optreden in de door hem georganiseerde avonden in de Utrechtse Jaarbeurshallen. Richard Bamsch was erg onder de indruk van het gitaarspel van de jonge Robbie Boekholt. 1959 NAAR DUITSLAND NAAR EEN HAWAIIAN SHOW IN MUNCHEN. In september 1959 kregen ze een aanbieding om in Munchen aan een Hawaiian Show mee te werken. Ze traden op als Rock & Roll band terwijl er maar liefst 300 Hollandse medewerkers aan zo'n show meededen en 95% was  Indo of Ambonnees. Ze traden o.a. ook op met o.a. The Real Room Rockers. De afgeslankte show met 16 personen ging verder op tournee naar Bremen of Hamburg. De groepsleden van The Hap Cats moesten terug naar school of naar hun werk en alleen de 16 jarige solo-gitarist Robbie Boekholt ging mee. 

IN 1959 WERDEN THE HURRICANE ROLLERS OPGERICHT MET ROBBIE BOEKHOLT.(Als Haagse groep).

The Hurricane Rollers bestonden uit: Robbie Boekholt (solo-gitaar),  Hans Bax (gitaar) Robbie Latuparesa (drums) (van de Real Room Rockers). Broer Arends speelde basgitaar in deze formatie en een zeker Venus (Finus Wattenema) nam de zang voor zijn rekening.Tussendoor kwam het eerste optreden van de Hurricane Rollers in de Haagse Dierentuin samen met The Blue Diamonds. Dhr.Bamsch vroeg die avond of zij een plaat wilden maken en The Blue Diamonds wilden begeleiden in de studio. 

NED.1E ECHTE ROCK & ROLL INSTRUMENTAL '"ONCE" DOOR THE HUIRRICANE ROLLERS (1959) In oktober 1959 werd de eerste echte Ned.Rock & Roll instrumental "Once"/"The Hurricane Beat" opgenomen, maar dit is werkelijk de allereerste Ned. gitaarinstrumental en bovendien nog eigen werk van Robbie Boekholt en een klassieker die jaren later door vele artiesten gecoverd zou worden. Hoewel de Tielman Brothers hebben de eer gekregen als 1e groep een Ned. Rock & Roll plaat te hebben opgenomen in 1958 maar daar kun je dus ook in 1959 Lydia and the Melody Strings, The Blue Diamonds en The Hurricane Rollers onder rekenen als eerste Ned. Rock & Roll produkties. Later wordt deze muziek in 1974/75 door Piet Muys en Louis Smeets van de Rock & Roll Methode Indo-Rock genoemd. Een term die pas in 1981 officieel wordt ingevoerd. Vooral als The Hurricane Rollers tijdens de Rock & Roll Revival op 31 mei 1981 in de Houtrustrotonde voor 6000 enthousiaste fans hun ""Once"" weer eens ten gehore brengen. De nieuwe versie van "Once" verschjint dan op de LP "Rock & Roll Revival" (CNR ).

Het was daar waar ik in de kleedkamer Robbie Boekholt, AnnekeGronloh & The Young Sisters mocht interviewen. De originele versie van "Once""?"The Hurricane Beat"' werd opgenomen met Harry Bredow  van The Rhythm Stars i.p. Broer Arends op de basgitaar. De plaat werd opgenomen op het Philipslabel en groeide uit tot een van de allergrootste Indo-Instro-Rock klassiekers. De Hawaiian Show van Broer Arends met The Hurricane Rollers kreeg daarna een aanbieding om van 27 dec. 1959 tot  20 maart 1960 een grote tournee door Italie te maken. Tijdens het Italiaanse avontuur van Robbie Boekholt was Joop Ketting Olivier zijn vervanger bij de Hap Cats. April 1960 gingen Hans Bax en Robbie Latuperisa weer terug naar de Real Room Rockers en RobbieBoekholt keerde weer terug naar de Hap-Cats. Tot eind 1961 speelden The Hap-Cats een repertoire dat afweek van de gemiddelde Indo-Rock bands dus weinig Chuck Berry en The Ventures. Carla van Someren afkomstig uit het Tilburgse meisjes duo The Blue Angels  werd  een half jaar langzangeres bij de Hap-Cats. Wendy (Wieneke den Hartog) deed ook samen met de Hap Cats enkele optredens. Zij werd zangeres bij Electric Johnny & His Skyrockets en had later haar eigen band The Gardinias. In 1961 kregen The Hap-Cats een contract voor het Omega label van Dureco.

De band vertrok in 1961 naar de zeer goed uitgeruste Philips Studio in Brussel waar de Boeklholt compositie "Raindrops" en "The Hungry Eye" een cover-versie van Johnny & The Hurricanes werd opgenomen. "Raindrops"had weer alle typische stijl kenmerken van Boekholt composities zoals de rollende gitaarpassages."The Hungry Eye" is zeer knap gearrangeerd en de ontbrekende scheursaxofoon en het zeer karakteristieke orgeltje waren met gitaararangementen opgevangen. Tevens was een zeer sterke baspartij als onderbouw aanwezig. De sound van hun ook 2e single was  ook zeer klankrijk net als de eerste en de 2e plaat namen ze in aug. 1961 in Brussel op en dat was het nummer "Dardanella" .Hiermee maakte de groep zich in Brabant onsterfelijk. Highway Rock was wederom een eigen Boekholt compositie. "Dardanella"kwam in de 70er jaren op het repertoire van vele Rock & Roll groepen zoals The Playing Rockets uit Waalwijk (die namen al als 1e demo ""Once"op) later ook door The Hurricane Rollers uit Den Bosch opgenomen en dit was de groep van Bart Strik en niet de originele Haagse formatie The Hurricane Rollers 1959-1962..Bart Strik kwam uit Vught en was als jonge gitarist groot bewonderaar van Robbie Boekholt & The Hap-Cats.In 1963 kreeg hij zoals hij zelf beweerde toestemming van Robbie Boekholt om de naam van Robbie Boekholts Haagse band the Hurricane Rollers vast te leggen en onder de naam The Hurricane Rollers te gaan optreden omdat de originele band van het toneel was verdwenen. Alles over de overleden Bart Strik vindt men op de website van Piet Muys The Jazz Master King. De echte Hurricane Rollers hebben goed aan de weg getimmerd en ook The Hap Cats en verschenenin 1961 met foto's in de diverse muziekbladen zoals "Muziek Parade"' "Singwereld"" en "Romance". Ze werden zelfs gedraaid in het progamma "Tijd voor Teenagers"' van de VARA met Co de Kloet enHerman Stok. Met dank aan Piet Muys voor de tekst en ook voor een paar foto's de rest uit eigen archief. Website Piet Muys met veel meer over the Hap-Cats-Hurricane Rollers: Op de niet meer verkrijgbare CD "Indo-Rock" EMI 79947192 staan de opnamen van The Hap-Cats& The Hurricane Rollers en ook Poppy & The Popcats. 

De Bossche platenbaas Cees Vermeulen hoopt binnenkort deze opnieuw op CD uit te brengen! 

Bert Bossink-Piet Muys.