Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 58  Volgende pagina

.
The Kinks in de jaren-60 Deel 1 met o.a de single Father Christmas incluis tekst.

 

THE KINKS UNIEKE SOUND MET VAAK CYNISCHE TEKSTEN MET DE NODIGE HUMOR. 

Wie in de periode 1964-1983 naar de Ned. radio zat te luisteren, trof ze zeker in die periode zo'n 25x op de Ned. top 40 aan. Vanaf  "You really got me" in 1964 tot "Come dancing" in 1983. The Kinks waren niet van de Ned. hitparade weg te branden. Eigenlijk waren ze veel populairder in ons land dan in hun eigen land Engeland, want daar hielden de hits al in de 70er jaren op. Alleen in de USA waren ze nog iets populairder want daar bleven ze tot ver in de jaren 80 van de vorige eeuw hits maken. Ray Davies kunnen we beschouwen als een van de grootste Engelse songwriters van de vorige eeuw vanwege zijn vaak zo grappige teksten, vaak wat cynisch, en Ray neemt graag allerlei mensen op de hak zoals bijv. in "'Dedicated follower of fashion" waarin hij de regelmatige bezoekers van modehuizen in Carnaby Street, London  even voor schut zet. Maar "A well respected man" had ook zo'n mooie tekst, over de z.g. brave burgerman die stiekum zo braaf naar zijn werk ging maar stiekum als zijn vrouw er niet was, met het dienstmeisje aan de gang ging. Boudewijn de Groot maakte hier ooit een leuke vertaling van. 

Er zijn veel Ned. Kinks covers gemaakt door diverse artiesten. De muziekstijl van de Kinks is ook erg gevarieerd, van de stevige stampende beat  in hun 1e hits "You really got me" en "All day and all of the night" werden bij de 3e hit "Tired of waiting of you" de heren erg rustig. Op hun 2e LP "Kinda Kinks" uit 1965 waren meesterwerkjes de prachtige ballad "Something better beginning" met prachtig solo-gitaarwerk van Dave Davies. En zo kun je wel doorgaan mooie LP's zoals "Face to face" met "Party Line" (weer dat heerlijke gitaarwerk) "Sunny Afternoon"" de vrolijke meezinger uit de zomer van 1966 en ook in Nederland natuurlijk nr. 1 alsmede in Engeland. Het drumwerk van Mick Avory is nogal heel opvallend strak, en Mick heeft een heerlijke manier van drummen. Maar de heren bassisten zoals Pete Quafe, en JohnDalton mogen er ook zijn. Ray Davies speelt zelf ook nog uitstekende mondharmonica  en slaggitaar. Hun invloeden liggen bij o.a. Little Richard (hun 1e plaat was ""Long tall Sally" van Little Richard) maar ook Chuck Berry, tot Hank Williams Sr. toe. 

Voor ze The Kinks werden noemden ze zich eerst nog The Ravens en hadden al een paar demo's gemaakt. Op hun 1e LP vinden we al het nummer "Bald headed woman" dat afkomstig is uit 194, en Odetta en Harry Belafonte namen dit al eerder op in 1959 en 1960. "I''ve been driving" ook van hun 1e LP en als ook al zo'n nummer van Odetta waarop hun producer Shel Talmy keurig zijn eigen naam als componist liet vermelden. Zelfs Jimmy Page schreef samen met Ray Davies het nummer "Revenge: ook op die 1e Kinks LP te vinden. The Kinks waren ook een van de 1e popgroepen die een "Popopera" schreven nl.  "Arthur" in 1969. 

Radio 227 houdt ieder jaar dit jaar op 27 en 28 dec.2008 een top 227 en leuk was dat op die top 227 van 227 The Kinks Nr. 27 werden met "Days". Dat is toch leuker dan op de top 2000 van Radio 2, want daar komen ze niet zo hoog en bovendien heeft Radio 227 een vrije keuze van platen die de luisteraar(ster) zelf meebepalen. Ook rustige nummers van de Kinks zoals "Sunny Afternoon" "Something better beginning" "Days"' e.d. zouden gerust eens gedraaid mogen worden op bijv. Radio 5. 

In deel 2 meer over The Kinks in de jaren zeventig. Voor meer informatie over the Kinks kijk dan eens op:  www.kinks-promocentre.com/     info:   kinkspromocentre@chello.nl  

Ook heel interessant is de website van Rob Kopp:  www.platenclubutrecht.nl

Voor info over The Kinks: peggywedding&robkopp@xs4all.nl  

Laatste KINKS NEWS:  Nieuwe 6 Box Set van the Kinks met 6 CD's moet bijna uit zijn. Met veel hits en diverse demo's BBC opnamen etc. etc. Vraag info op bovengenoemde adressen!

Zalig Kerstfeest!!!