Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 62  Volgende pagina

.
Hawaiian muziek met o.a de Kilima Hawaiians en George de Fretes.
     

GEORGE DE FRETES DE ONGEKROONDE KONING VAN DE HAWAIIAN GITAAR VANUIT HET NIETS
OP NR.153 VAN DE TOP 227 VAN RADIO 227 MET "HAWAIIAN PARADISE".
 
Tijdens de uitzending van de top 227 van Radio 227 die jaarlijks wordt uitgezonden en dit jaar op 27 en 28 december 2008 plaatsvond, kwam er een opmerkelijke plaat binnen op deze top 227 en wel de plaat "Hawaiian Paradise" op nr. 153 van George de Fretes. Een nummer dat men nog kan vinden op een LP uit de jaren 80 van de vorige eeuw "The Music of George de Fretes" (Philips 6423436). Deze opnamen  op deze LP werden al in 1961 door George de Fretes opgenomen. George de Fretes stierf
op 19 november 1981 in Los Angelos aan een hartaanval en werd naast zijn idool Sol Hoopo begraven. Door velen wordt George de Fretes gezien als de ongekroonde koning van de Hawaiian Gitaar. Zijn muziek bevatte een mengeling van Country, Rock & Roll invloeden, Krontjong, en andere Hawaiian invloeden en wordt dus ook tot de Indo-Rock gerekend.
 
De Fretes speelde vanuit zijn hart en ziel en liet zijn instrument vertellen over zijn geboorteland het voormalige Ned.Indie waar hij in de tropenzon op 23 december 1923 te Bandung werd geboren. Hij voelde zich op jonge leeftijd al aangetrokken tot muziek. Wie George de Fretes hoort spelen en zingen moet wel haast meegevoerd worden naar de pracht van het land dat ooit met vier woorden zo kernachtig werd  gekarakteriseerd als "De Gordel van de Smaragd".

Ook vertoefde hij als hij zijn muziek ten gehore bracht  in de serene rust  en schoonheid van Hawaii. Toen  hij negen jaar oud was  bespeelde George de Fretes  al de ukele, banjo als een voleerd musicus. Toen ook bouwde hij zijn begeleidinggitaar  om tot een Hawaiian gitaar  en door veel te oefenen en te luisteren naar platen van zijn voorbeelden Sal Hoop en Andy Iona leerde hij de geheimen van dit instrument. In het vooroorlogse Nederlands-Indie  won hij verschillende concoursen en in een uitzending voor Radio NIROM was hij ook geen onbekende.

Veel bekendheid genoot hij met zijn orkest THE ROYAL HAWAIIAN  MINSTRELS. George  de Fretes heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld  en als geen andere Hawaiian-gitarist weet hij de ziel van de luisteraars in binnen en buitenland te beroeren. Niet voor niets wordt hij de  "Koning van de Hwaiian-gitaar genoemd".

 
JOYCE AUBREY ZIJN 1E VROUW DIE HAWAIIAN DANSERES EN ZANGERES IS TROUWT IN 1941 MET GEORGE DE FRETES, EN OP 8 JAN.1946 WORDT ZIJN DOCHTER WANDA GEBOREN.
 
In 1951 neemt George de Fretes met zijn 5 jarige dochter Wanda het nummer "Pretty Baby"in een studio in Batavia op. Het andere nummer ""Broken Promises"' wordt door George zelf gezongen. In 1952 gaat George scheiden van zijn vrouw Aubrey  en vertekt Aubrey met haar dochtertje Wanda met de boot ""Oranje" naar Nederland. Zij wordt zangeres bij THE MENIA MOERIA MINSTRELS (AMBONIA SERENADERS) o.l.v. Rudy Wairata. De collega van George de Fretes die ook een enorme goede Hawaiian-gitarist is Rudy  Wairata scoort in 1956 een enorme hit met het nummer "KLAPPERMELK MET SUIKER" waarin zijn de solo-zang verzorgt. Rudy Wairata is ook de allereerste Indo die een hit in Nederland scoort. Over Rudy Wairata komen we nog een een keer terug, maar deze man sluit zich ook later bijv. bij THE KILIMA HAWAIIANS aan! (zie label "Klappermelk met suiker"" en hoesje van de "Romance" met the Kilima Hawaiians).
Dochter Wanda wordt in de begin 60er jaren een bekende tienerzangeres met o.a. leuke nummers "The Locomotion" "In Yokohama"  "Wow Wow Wow" "Sweety""e.d. (zie fotohoesje), maar daar komen we t.z.t. nog wel een keer apart op terug.
 

DEEL 2:
 
1958 GEORGE DE FRETES KOMT ALS VERSTEKELING  VAN DE MS JOHAN VAN OLDENBARNEVELT NAAR NEDERLAND.
 
Na een korte internering in Doetichem komt George de Fretes in Den Haag terecht. Hij krijgt een platencontract bij Phonogram en richt de ROYAL HAWAIIAN MINSTRELES op. (Hawaiian muziek). Joyce Aubrey en haar echtgenoot bassist Fred Hoogduin maken deel uit van de nieuwe bezetting, die verder bestaat uit Bill Toma (zang & gitaar) en Eddie Scipio Blume (ukele). Ook Wanda is regelmatig bij optredens aanwezig als Hawaiian danseres en zangeres.
 
Op 20-12-1958 verschijnen THE ROYAL HAWAIIAN MINSTRELS  voor het eerst op de Ned. TV in het AVRO progamma "TV WEEKEND SHOW". George is daar geblindoekt te zien als hij het nummer "Ticklin The Strings"" speelt. Tijdens het vervullen van de militaire dienstplicht van een van de leden van Royal Hawaiian Minstrels speelt Rob Latuperisa (ex-HURIRICANE ROLLERS) in de periode 1961-1962 regelmatig mee op de basgitaar bij THE ROYAL HAWAIIAN MINSTRELS. Ook met bekende Haagse Indo-Rock groepen zoals THE HOT JUMPERS wordt er gewerkt rond `1961.In de periode rond 1966 sluit George de Fretes zich zelfs aan bij de TIELMAN BROTHERS en gaat met ze op tournee door Duitsland, Zwitserland en Zweden. Met het orkest van de Duitse Trompettist FRANK VALDOR neemt hij in studio het album "HAWAIIAN A GO GO" op.
In december 1964 is George de Fretes naar Amerika  vertrokken en speelt daar in Californie op een groot feest voor de Indische gemeenschap.De Fretes verbljft dan ook een half jaar op Hwaii, waar hij samen speelt met diverse steelgitarisen.
 
George de Fretes (Tjoh voor zijn vrienden) wordt gezien als de belangrijkste exponent van de z.g. KRONTJONG-HAWAIIAN STIJL. Jonge rockers horen aan het eind van de jaren vijftig zijn platen bij hun ouders en nemen deze stroming mee in hun muzikale bagage. Ook ik (Bert Bossink) was een van die jongeren die destijds  bij de moeder van een schoolvriendje van me in Nijmegen deze Indische klanken hoorde daar men bij die Indische ouders van dat schoolvriendje platen van George de Fretes draaide. Die muziek is me ook altijd bijgebleven en is toch een stukje uniek cultuurgoed.
 
 
Bronnen: Eigen archief, hoesteksten van oude George de Fretes LP's, "Tuney Tunes", Piet Muys, Riny Bade, Jean Thomassen, Ralph Boekholt e.a.
 
Persoonlijk heb ik ook aan de website van Piet Muys http://www.pmouse.nl/defretes/  meegewerkt en hiervoor nog wat zeldzame platenhoezen van George de Fretes geleverd. Dank aan Piet Muys voor het gebruik van een paar foto's die ik niet had.
 
BERT BOSSINK.
'