Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 64  Volgende pagina

.
Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich.

Dave Dee geboren 17 dec. 1943 en overleden op 9 jan. 2008 aan kanker. Tot 1969 zanger van de groep met de onmogelijke naam: Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich.

Een groep met een lange bijna onuitspreekbare naam (zelfs de gemiddelde Engelsman deed er 6 maanden over om de groepsnaam goed uit te spreken. De groep presenteerde zich voor het eerst op de Engelse hitparade met hun 1e hit "You make it move" dat het tot no. 26 bracht in december 1965. De groep werd opgericht in 1961 als Dave Dee & The Bostons en ze kwamen uit de plaats Salisbury en werden daar ook ontdekt door het componisten-duo Ken Howard en Alan Blaikley die ook heel veel hits voor de Honeycombs en de Tremeloes hebben geschreven.

Hun muziek straalt net als die van de Tremeloes een enorme vrolijkheid uit, "happy music". In Duitsland waren ze populairder dan The Beatles en de Stones en daar werden platen als "Hold Tight" "Hideaway" in 1966 top 4 hits terwijl het nummer "Bend it"daar nummer 1 werd in 1966. Door de stevige beat in bijv. "Hold Tight" werd deze muziek door velen z.g. Marcheerbeat genoemd uitstekend geschikt voor de Duitse markt. Maar ze konden ook hele mooie rustige nummers zingen zoals "Mrs.Thursday" "Loos of England" "All I want" en de prachtige hit de laatste single met Dave Dee uit 1969 "Snake in the grass" dat zelfs in december 2008 een notering kreeg op de top 227 van Radio 227 en dat is nog nooit ergens anders voorgekomen.

De groep bestond uit: Dave Dee (David Harman) zang

Dozy (Trevor Davies) basgitaar

Beaky (John Dymond) ritmegitaar

Mick (Michael Wilson (drums)

Tich (Ian Amy) solo-gitaar

Zoals vele groepen voor hun gingen ze ook optreden in de beroemde Star Club te Hamburg.

Het gerucht gaat dat David Harman alias Dave Dee die aspirant-politieagent was in 1960 de eerste agent was die de verongelukte taxi met Eddie Cochran, Gene Vincent en Sharon Sheeley aantrof. Eddie Cochran zou 4 dagen na deze fatale autobotsing in een ziekenhuis aan de gevolgen van dit ongeluk overlijden op 21 april 1960. Het ongeluk vond plaats op 17 april 1960.

Tijdens mijn ontmoeting met Dave Dee in Zoetermeer in 1991 heb ik hem hier nog een en ander overgevraagd en Dave Dee bevestigde dat dit geen gerucht was maar dat dit echt waar was en hij dit nooit zou vergeten want hij in die tijd fan van Eddie Cochran. De eerste single van de groep "No time" uit maart 1965 doet helemaal niets en ze hebben dan als producer de Amerikaanse acteur en zanger Steve Rowland en deze man kennen we beter van de prachtige platen van The Family Dog "A way of life"" e.a. Toen ze in 1966 op tournee gingen met The Walker Brothers werden hun concerten een ware veldslag met hysterische meisjes. Ieder keer bevatte een nieuwe plaat een verrassing dan de Griekse Zorba-achtige dans in "Bend it" en dan allerlei Zuid-Amerikaanse ritmes in nummer zoals "Save me"' e.d. Ian Amy (Tich) is wel een schitterende solo-gitarist en bespeelt ook nog diverse andere instrumenten wat men in "Bend it"kan horen.

In de periode 1966-1969 werden in Engeland met zanger Dave Dee maar liefst 13 hits gescoord.en werd in juli 1968 het fraaie nummer "Last night in Soho"nummer 1 in Engeland. In Holland waren ze ook zo populair en stonden nummers als "Don Juan"' en "Legend of Xanadu" bij de 1e 2 plaatsen op de top 40. In de USA wou het maar niet zo vlotten want daar kon een hit gescoord worden met "Zabadak" dat het tot nr.52 brengt. "Zabadak" is ook weer de naam van een Engels blad van Ron Cooper met veel info over Dave Dee, Dozy Beaky Mick & Tich. Website: www.davedeedozybeakymick&tich.nl of Ron Cooper ron.cooper@neuf.fr

1969 DAVE DEE verlaat de groep die verder gaat als Dozy, Beaky, Mick & Tich die veel meer succes hebben als hun ex-zanger en nr.3 in Nederland worden.

Uitgerekend met net de mooiste single die ze ooit maakten "Snake in the grass" vertrekt Dave Dee die een solo-single maakt met "My woman's man" en die plaat wordt slechts nummer 40 op de Eng. top 50, terwijl de heren Dozy, Beaky. Mick & Tich een nr.3 hit scoren in Nederland in 1969 met "Tonight today" en ook in Engeland nog in 1970 in de top 20 terecht komen met "Mr.President", Ze noemen zich nog een tijdje Fresh Air maar draaien deze naam weer spoedig terug. Ze treden nog steeds met veel succes op als Dozy, Beaky. Mick & Tich en ik heb het genoegen gehad ze vanaf 1969 zo'n 15x te mogen ontmoeten.Hele aardige muzikanten en erg vriendelijk. In de 90er jaren is er nog een vervanger van Beaky overleden waarmee ik nog op een foto sta uit 1990.

Dave Dee wordt o.a. presentator van Beatclub op de Duitse TV (Bremen) waar later weer Musikladen uit voortkomt. Daarna gaat hij veel films maken en gaat vanaf 1990 zo nu en dan met zijn oude maten DBM&T optreden en laat zich ook vaak begeleiden door de Marmalade.

Het doet je toch wel wat als je al die vele muzikanten die ik in de loop der jaren heb mogen ontmoeten van deze wereld ziet verdwijnen. Gelukkig kunnen we de goede herinneringen aan deze mensen in ons hart bewaren.

We remember Dave Dee!

Bert Bossink