Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 65  Volgende pagina

.
The Kinks in de jaren-60 Deel 1 en Deel 2

 

 

THE KINKS UNIEKE SOUND MET VAAK CYNISCHE TEKSTEN MET DE NODIGE HUMOR. 

Wie in de periode 1964-1983 naar de Ned. radio zat te luisteren, trof ze zeker in die periode zo'n 25x op de Ned. top 40 aan. Vanaf  "You really got me" in 1964 tot "Come dancing" in 1983. The Kinks waren niet van de Ned. hitparade weg te branden. Eigenlijk waren ze veel populairder in ons land dan in hun eigen land Engeland, want daar hielden de hits al in de 70er jaren op. Alleen in de USA waren ze nog iets populairder want daar bleven ze tot ver in de jaren 80 van de vorige eeuw hits maken. Ray Davies kunnen we beschouwen als een van de grootste Engelse songwriters van de vorige eeuw vanwege zijn vaak zo grappige teksten, vaak wat cynisch, en Ray neemt graag allerlei mensen op de hak zoals bijv. in "'Dedicated follower of fashion" waarin hij de regelmatige bezoekers van modehuizen in Carnaby Street, London  even voor schut zet. Maar "A well respected man" had ook zo'n mooie tekst, over de z.g. brave burgerman die stiekum zo braaf naar zijn werk ging maar stiekum als zijn vrouw er niet was, met het dienstmeisje aan de gang ging. Boudewijn de Groot maakte hier ooit een leuke vertaling van. 

Er zijn veel Ned. Kinks covers gemaakt door diverse artiesten. De muziekstijl van de Kinks is ook erg gevarieerd, van de stevige stampende beat  in hun 1e hits "You really got me" en "All day and all of the night" werden bij de 3e hit "Tired of waiting of you" de heren erg rustig. Op hun 2e LP "Kinda Kinks" uit 1965 waren meesterwerkjes de prachtige ballad "Something better beginning" met prachtig solo-gitaarwerk van Dave Davies. En zo kun je wel doorgaan mooie LP's zoals "Face to face" met "Party Line" (weer dat heerlijke gitaarwerk) "Sunny Afternoon"" de vrolijke meezinger uit de zomer van 1966 en ook in Nederland natuurlijk nr. 1 alsmede in Engeland. Het drumwerk van Mick Avory is nogal heel opvallend strak, en Mick heeft een heerlijke manier van drummen. Maar de heren bassisten zoals Pete Quafe, en JohnDalton mogen er ook zijn. Ray Davies speelt zelf ook nog uitstekende mondharmonica  en slaggitaar. Hun invloeden liggen bij o.a. Little Richard (hun 1e plaat was ""Long tall Sally" van Little Richard) maar ook Chuck Berry, tot Hank Williams Sr. toe. 

 

Voor ze The Kinks werden noemden ze zich eerst nog The Ravens en hadden al een paar demo's gemaakt. Op hun 1e LP vinden we al het nummer "Bald headed woman" dat afkomstig is uit 194, en Odetta en Harry Belafonte namen dit al eerder op in 1959 en 1960. "I''ve been driving" ook van hun 1e LP en als ook al zo'n nummer van Odetta waarop hun producer Shel Talmy keurig zijn eigen naam als componist liet vermelden. Zelfs Jimmy Page schreef samen met Ray Davies het nummer "Revenge: ook op die 1e Kinks LP te vinden. The Kinks waren ook een van de 1e popgroepen die een "Popopera" schreven nl.  "Arthur" in 1969. 

Radio 227 houdt ieder jaar dit jaar op 27 en 28 dec.2008 een top 227 en leuk was dat op die top 227 van 227 The Kinks Nr. 27 werden met "Days". Dat is toch leuker dan op de top 2000 van Radio 2, want daar komen ze niet zo hoog en bovendien heeft Radio 227 een vrije keuze van platen die de luisteraar(ster) zelf meebepalen. Ook rustige nummers van de Kinks zoals "Sunny Afternoon" "Something better beginning" "Days"' e.d. zouden gerust eens gedraaid mogen worden op bijv. Radio 5. 

In deel 2 meer over The Kinks in de jaren zeventig. Voor meer informatie over the Kinks kijk dan eens op:  www.kinks-promocentre.com/     info:   kinkspromocentre@chello.nl  

Ook heel interessant is de website van Rob Kopp:  www.platenclubutrecht.nl

Voor info over The Kinks: peggywedding&robkopp@xs4all.nl  

Laatste KINKS NEWS:  Nieuwe 6 Box Set van the Kinks met 6 CD's moet bijna uit zijn. Met veel hits en diverse demo's BBC opnamen etc. etc. Vraag info op bovengenoemde adressen!

 

 

 

KINKS Deel 2
 

In 1969 schreven de Kinks de fraaie pop-opera "Victoria" die over het Victoriaanse tijdperk ging. De titelsong van het nummer van de gelijknamige LP "Arthur or the Decline and Fall of the British Empire". "Victoria" een mooie song bracht het in Engeland in januari 1970 slechts tot nr. 33. Er werden meer singles getrokken van deze LP zoals "Drivin" en "Shangri-La" maar ook "Victoria"' en "Drvin'" brachten het in Nederland tot een tipparade plaats. Gelukkig kwam het nummer "Shangri-La" van deze LP toch in 1970 tot nr.27 op de Veronica top 40. In de USA haalde "Victoria" toch nog een 62e plaats op de top 100 van "Billboard". Laat nu onlangs het nummer "Shangri-La"' nog een 8e plaats halen op de top 227 van Radio 227 die op 27 en 28 dec. 2008 werd uitgezonden zodat het toch een echte pop-klassieker is gebleven. In 1988 wordt het nummer "Victoria" nog in het Nederlands opgenonen door  Pe Daalemmer & Rooie Rinuseven als "Alcohol" en wel in het Gronings. Dit was de speciale "Grunniger Kinks plaat" die men in 1988 kon kopen tijdens een grote tentoonstelling met Kinksmateriaal waar ik zelf ook nog materiaal uit ons grote archief betreffende de Kinks tentoon heb gesteld. Deze voormalige studenten zijn dus tegenwoordig echte kleinkunstenaars in het cabaret-circuit geworden. Heel leuk dat dus twee cabaratiers hun carriere begonnen zijn met een Ned. versie van een Kinks nummer. In 1965 was dat Paul van Vliet met  "Een vreemd gevoel"(This strange effect) en in 1988 dus Rooie Rinus en Pe Daalemmer met "Victoria"/"Alcohol". 

1970: RAY DAVIES SLAAT TERUG MET EEN IJZERSTERKE NUMMER 1 HIT "LOLA" VAN DE LP "POWERMAN LOLA VERSUS AND THE MONEYGOROUND" 

Ray Davies blijft niet stilzitten na het matige succes van nummers zoals "Victoria" en ""Shangri-La" en komt dus met de fraaie LP "Powerman Lola versus and the moneyground". De single van deze LP "Lola" is in het begin nog verboden omdat er de merknaam Coca Cola in voorkomt. Het nummer gaat over een travesiet, die tijd een zeer gewaagd onderwerp, maar haalt de 1e plaats in Engeland en bereikt ook in de USA de top 10 en ook in Nederland wordt de 1e plaats bereikt. Als 10 jaar later het nummer live opnieuw door The Kinks wordt uitgebracht staat "Lola"in 1980 weer nummer 1 op de Veronica top 40. Een Kinks plaat die dus 2x een no.1 hit is geweest in 1970 en 1980 en dat is heel uniek. Grappig zijn de teksten van Ray Davies nog steeds zoals ook van die LP getrokken song "Apeman" waarin Ray Davies zijn angst om te sterven in een "nuclair war"" bezingt. Het probleem van die tijd, want veel mensen waren bang voor een atoom-oorlog maar het nummer staat eind dec. 1970 hoog in de Eng. top 10. In Ned. goed voor een 14e plaats en in de USA wat minder, een 45e plaats. 

AFSCHEID VAN PYE RECORDS O.A. MET EEN ZWAAR ONDERGEWAARDEERDE LP "PERCY" MET FILMMUZIEK.

Met Elvis Presley-achtige song "Willesden Green". Op een of andere manier hebben the Kinks er geen zin meer in om nog platen bij Pye Records te maken en hebben inmiddels dan al een contract met RCA Victor getekend. Pye brengt dan nog een LP uit n.l. 'PERCY"(VOGUE SLOPY. 799 STEREO) en dat is de Soundtrack van de film  "Percy" een film met de sex-bommen ELKE SOMMER & BRITT EKLAND waarop zeer fraaie muziek staat."God's Children" met fraaie strijkje, heel mooi "Lola" en de uitschieter "Willesden Green" waarmee de luisteraar denkt bij het beluisteren  net een nummer van ELVIS PRESLEY te horen, maar het is de bassist John Dalton die met zijn Elvis-achtige stem van zich laat horen. Zelfs mensen die niet zoveel van The Kinks moeten hebben vinden die de absolute uitschieter van The Kinks en het nummer is erg geliefd bij veel liefhebbers van Rock & Roll muziek. Ook deze LP doet helemaal niets en de single "God's Children"" krijgt ook geen notering. Hoewel op de Eng. LP top 30 komt de LP "Golden Hour of the Kinks" op de Eng. LP top 30 terecht in 1971 en haalt er nog de 21e plaats. Ook heeft men het zeer fraaie nummer "Animal Farm" op dezeGolden Hour LP gezet en dat is ook zo'n meesterwerk van the Kinks. 

 

 

DE RCA VICTOR PERIODE, DAARNA OVER NAAR ARISTA EN IN DE 80ER JAREN VEEL SUCCES IN DE USA.. THE MUSSWELL HILLBILLY BOYS BLIJVEN HET GOED DOEN IN DE 70'S. 

Voor mij is de allermooiste KInks song uit de 70er jaren de plaat "MUSSWELL HILBILLIES". De broers Ray en Dave Davies nemen in dit nummer een voorbeeld aan de Beverly Hillbillies, en voelen zich een soort Beverley Hillbillies uit de wijik Musswell Hill, een voorstad van London en noemen ze dus The Musswell Hillbillies" wat ook de titelsong is van hun met een Edison bekroonde LP uit 1971 de allereerste RCA Victor LP. Op deze plaat hoor je nogal wat Country & Folkachtige invloeden en heel fraai orgel en gitaarwerk vooral door organist John Gosling  zoals "Alcohol" "20th Century Man" "Acute  Schizophrenia paraboia blues" en ook worden de Engelsen flink op de hak genomen in het nummer "Have a cupp a tea". 

DE TIJD VAN FRAAIE LIVE CONCERTEN ZOALS IN 1972  'EVERYBODY IN SHOWBIZZ ISA STAR".(ODE AAN DE VELE OUDE HOLLYWOOD STERREN MARYLIN MONROE e.d.) 

In 1972 komt de fraaie dubbel LP uit "Everybody tn showbizz is a star" met een prachtig liveconcert waarin Ray Davies zich nog introdeert met de woorden "Hello I'm Johnny Cash"en ook weer waar hij de band voorstelt met de plaat op RCA Victor. Wederom de fraaie live-versie van "Musswell Hillbillies" en worden ze bijgestaan door The Mike Cotton Sound met de fraaie blazers selectie. Van deze LP komt ook de single hit "Supersonic Rocket Ship"" die dan de laatste hit voor de The Kinks in de 70er jaren in Engeland zal zijn.Ook in die tijd treden the Kinks op in het Rainbow Theatre op 21 jan. 1972 in London voor de Engelse TV en geven een prachtig concert dat ik gelukkig op een niet officieele DVD bezit. De LP krijgt wel een notering op de LP top 20 van het blad "Aloha"' maar de single n.l."Celluloid Heroes"" krijgt wel een tipparade plaats, maar wordt hier geen hit. Ook in 1977 geven ze zo'n prachtig live concert  "Christmas Concert"' waar ik ook een niet offficieele DVD van bezit maar dan zijn alweer weg bij RCA Victor, en zijn overgestapt naar het Arista label. Er komen fraaie LP's uit zoals "Sleepwalker"" en "Misfits" maar in Europa is men hier niet zo van gecharmeerd maar in de USA wel. "Sleepwalker" wordt nr. 45 op de USA top 100. In die tijd bestaan ze uit: Ray Davies: zanger leider en gitaar en keyboards, Mick Avory: drums, Dave Davies: sologitaar en zang, John Dalton: bas-gitaar, John Gosling: orgel en backingvocals,  en Andy Dyk.Door de tijd van de nr. 1 hit in 1980 "Lola"komt ook weer de dubbel LP "On for the road" uit met nu dus Jim Rodford of basgitaar en vocals. 

Tegen het eind van de 70er jaren zijn de The Kinks populairder in de USA dan in Europa en scoren hits zoals "A Rock & Roll Fantasy"  Ï could fly like superman" en in 1983 zijn ze weer terug en scoren een wereldhit met "Come dancing". Ze blijven ons boeien zoals o.a. met de fraaie live CD set "KINKS TO THE BONE" die in de 80er jaren al is opgenomen die en die we in de 90er jaren van de vorige eeuw kunnen aanschaffen. De laatste keer dat ik ze in Nederland live zag was in 1993 in "De Beurs van Berlage" Amsterdam. Hierna treedt de band voor het laatst op in Zweden. Eind jaren 90 wordt echter een gelegenheidsformatie geboren onder de naam ‘The Kast Of Kinks’ met drummer Mick Avory, bassist John Dalton, John Gosling op keyboards als originele (oud) Kinks-leden en Dave Clarke, sologitaar/‘lead’zanger. Buiten het jaarlijkse optreden op de Kinks Konvention in Londen treden zij ook regelmatig op in Nederland en wel in “Stairway To Heaven” in Utrecht. Dit alles op uitnodiging van de Dutch Kinks Preservation Society (DKPS). Mede door deze organisatie hebben sindsdien meerdere Kinksverwante leden hun opwachting in Utrecht gemaakt: Pete Quaife, Rasa (ex van Ray Davies en achtergrondzang op vroegere Kinks-singles), Debi Doss, Shirlie Roden. Nadat John Gosling en John Dalton in 2008 ‘farewell’ hadden gezegd is hierna ‘The Kast Of Kinks 2’ geformeerd met (oud) Kinksleden Ian Gibbons (keyboards) en Jim Rodford (bas). In 2009 was deze formatie, wederom op uitnodiging van de DKPS, in ‘Stairway To Heaven’ te Utrecht en is de DKPS er tevens in geslaagd Ray Davies, als zeer ‘special guest’, met hen te laten optreden. Het was voor de vele Kinksfans een meer dan onvergetelijke Kinks fan meeting.”

Er is in de 90er jaren ooit een dik boek met 1500 Kinks covers uitgebracht door o.a. Rob Kopp die dat nog steeds wel te koop heeft. rob.kopp@xs4all.nl 

Bert Bossink.