Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 69   Volgende pagina

.
"Willem wordt wakker" van de Butterflies uit 1958 kent na ruim 41 jaar nog bijna iedereen.

 

 

De Butterflies

"Willem wordt wakker" van de Butterflies uit 1958 kent na ruim 41 jaar nog bijna iedereen. Net als bijv. de Fouryo's, The Blue Diamonds zijn de Butterflies ook beinvloed door the Everly Brothers want de zang van de 2 broers Don & Phil was toch van grote invloed ook op hun zangstijl.

Met het horen van "Willem wordt wakker" van de Butterflies moet ik toch even 41 jaar terug gaan in de tijd naar mijn priltste jeugd. Nijmegen 1958, mijn moeder had de hele dag een klein radiootje aanstaan en als het progamma van de VARA kwam of "Moeders wil is wet" of Radio Luxem-burg hoorde ik. Omstreeks  juli 1958 dat de radio steeds harder ging als het nummer "Willem wordt wakker" ten gehore werd gebracht. De buurvrouw zong dan ook uit volle borst mee en ik zelf kende ook al die tekst van buiten en zong die luidkeels als ik  naar school liep. Pas later ontdekte ik zeker pas in 1959 dat het nummer "Willem wordt wakker"" van de Butterflies een vertaling was van "Wake up little Susie" van de Everly Brothers. Onze buurjongen kwam met die London single aanzetten op 78 toeren en zei toen "Kijk Bertje daar hebben die Butterflies het van overgenomen van de Everly Brothers". Ik wist meteen dus via de Butterflies muziek wie de Everly Brothers waren, we mochten die single lenen "Wake up little Susie" van de Everly Brothers. Maar mijn moeder had toch inmiddels de single van de Butterflies gekocht die ze iedere dag draaide.

Zodoende keek ik er wel even van op toen ik 12 jan.2009 hoorde dat op 11 jan. 2009 te Heerlen was overleden Godert van Colemjon geboren op 17 oktober 1943 een van de 2 leden van het duo de Butterflies.
 
1E SINGLE VAN GODERT VAN COLEMJON & SHIRLEY ZWERUS "MAMBO OLEH" / "MAAR ONDER ONS" IN 1956 OPGENOMEN EN UITGEBRACHT.
 
Godert van Colemjon die in 1956 13 jaar was, mocht samen met een heel jong talent Shirley Zwerus voor Phonogram een duet opnemen .Shirley die oorspronkelijk studeerde voor klassiek pianiste zong nogal heel graag en de producer van Phonogram  Pierre Wijnnobel die ook orkestleider was bracht het tweetal bij elkaar, en zodoende ontstond hun 1e single. In 1958 werd Shirley Zwerus gekozen tot de Ned. Connie Froboes en was toen al heel populair aan het worden.
 
In 1957 besloot Godert van Colemjon met zijn broer Luuk het duo de Butterflies te beginnen en datzelfde jaar hadden ze met het nummer "Dixieland" een vertaling van "Muskrat Ramble"' wat we ook kennen van Louis Armstrong en later van bijv. Freddy Cannon een hit en de plaat werd maar liefst Ned. 3 op de Ned. hitparade. De 2e single "Oom Ben was eens..." deed niet zoveel maar toen Pierre Wijnnobel het nummer "Wake up little Susie"' van The Everly Brothers vertaalde in "Willem wordt wakker" met zijn Ned.tekst hadden de broers in aug. 1958 hun 2e Ned. hit te
pakken. De muziek van de broertjes wordt dan ook gezien als vrolijke meezingers. En dat is veel van hun repertoire toch wel zoals bijv. "Ding Dong" "Baby Doll"".
Met de single "Van je 1-2-3 (High Society) gaan ze op te toer van bijv. Joop de Knegt  "Ik sta op wacht" en ook in het nummer  "7 dagen zwaar" en maken hiermee vrolijke soldatenliedjes.
 
"BRIGITTE BARDOT" 3E EN GROOTSTE HIT VOOR DE BUTTERFLIES IN 1961.
 
Eind 1961 brengt de zanger  Jorge Veiga een nummer uit over "Brigitte Bardot"' en onze Ned. artiesten zoals o.a. The Emeralds  en de Butterflies zijn er als de kippen bij om hiervan een Ned. versie op de markt te brengen. Iedereen zingt op straat het nummer "Brigitte Bardot die heeft ze niet zo maar zo" mee. De versie van de Emeralds het Indo-Rock duo uit Barneveld haalt de 1e plaats met dit nummer op de "Muziek Parade"" top 30 in 1961. De versie van de "Butterflies"doet het ook heel goed en wordt zelfs nummer 3 op de top 15 van het blad "Songwereld"'. Ook is er nog een 4e versie van "Brigitte Bardot"op de hitparade verschenen en wel van Digno Garcia. Het zal wel  hun laatste hit blijken  te zijn want in 1962 maken ze hun laatste plaat "7 dagen zwaar" en daarna worden er geen platen meer gemaakt.
Dit heeft ook te maken met de verandering in de muziek want een jaar later
in 1962 breekt de Merseybeat door, en zal dit ook het duo de Butterflies de kop kosten, want Phongram durft het niet aan nieuwe platen met ze te maken.
 
Toch is een hele grote hit Godert van Colemjon voorbij gegaan want in 1960
neemt hij het duet "De Zuiderzeeballade" samen met Jean Lemaire en als
dit nummer een paar jaar later wordt gecoverd door Sylvain Poons &
Oetze Verschoor wordt het een kolossale hit. In 1968 maakt Godert toch nog eens een solo-single  maar verliet daarna de muziek en ging bij de VPRO werken en werd dus ook journalist. Zijn broer Luuk ging verder als onderwijzer.
 
Ook heeft Godert nog opgetreden in diverse TV series zoals o.a."Pipo de
Clown". Door een opzienbarend stuk in het NRC Handelsblad  van 19 febr.2005 kwam hij weer in het nieuws  waarin Godert schreef: "Dat de voormalige verzetsman Gert Kleingeld verklaarde te hebben vernomen dat dichter Jan Campert was vermoord door medegevangenen omdat hij de namen van de geheime kampraad zou hebben verraden aan de Duitsers......in ruil voor een betere behandeling naar werd beweerd.
 
In ieder geval is er bijv. door Phonogram nog nooit geen goede verzamel CD van Butterflies uitgebracht, maar een kennis van me die alle oude singles restaureert, heeft bij een paar jaar geleden voor prive-gebruik een verzamel CD uitgebracht met het gehele werk van de Butterflies.
Zelfs als cadeautje bij bijv. Omroep Max krijgt men bijv. een CD gratis als men lid wordt met ja natuurlijk "Willem wordt wakker" van de Butterflies.
 

Bronnen: Eigen archief van Bert Bossink, "Romance", "Songwereld", "Tuney Tunes", Boekje "De eerste lichting" Deel 1 "Rock & Roll uit Holland 1957-1964" o.a. met Piet Muys, George Evers, Peter Riethof etc.

Bert Bossink