Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 6a   Volgende pagina

.
The Explosion Rockets, Big Jeff & Bart Strik

Big Jeff  versus Bart Strik.                                                                                                                     Door  Willem Leenders


Bossche Rock and Roll artiesten als een Swingmill door de wereld van Rock and Roll liefhebers.

Dit verhaal gaat over twee Bossche artiesten die vooral in de jaren 70/80 furore maakten, onafhankelijk van elkaar, hoewel ze samen de basis zouden leggen en enige tijd samen in een band zouden spelen alwaar de eerste plaatselijke en daarna de landelijke successen geboekt werden met hun speciale Rock and Roll act’s en het instrumentale repertoire.
Twee mensen die muzikaal veel voor elkaar betekende op het muzikale vlak en zeker in hun beginperiode elkaar wisten te pushen om uiteindelijk tot veelzeggende Rock and Roll artiesten te behoren en uiteindelijk  allebei de muziek hun leven lang trouw bleven. Een herinnering voor vele die de band en de muzikanten  erachter volgde op hun muzikale carrière.
Bossche  muziek geschiedenis ten top met een landelijke uitstraling. Het verhaal van Big Jeff and the Hurricane Rollers en Nederlands top gitarist Bart Strik  die beide hun roots in Den Bosch hadden liggen.


Bart Strik.

Bart Strik geboren in Vught op 17 december 1945 en getogen in Den Bosch  was al vanaf kinds af een geïnteresseerd in muziek en dan vooral het gitaar spelen welke al vroeg  zeer zijn belangstelling trok, met name de Indonesische muzikanten welke in grote getallen naar Nederland kwamen tijdens de jaren vijftig trokken zijn aandacht en werd later zelfs zijn grote voorbeelden.
Namen als Tielman Brothers en The Hap Cats, welke vooraf the Hurricane  Rollers genoemd werden mogen in deze hier zeker genoemd worden.

De muzikale pareltjes van deze mensen maakten gaf de Nederlandse muzikanten en  muziekliefhebbers een enorme impact zo ook Bart en Jeff. Bart speelde op veertienjarige leeftijd al het over bekende nummer Once, welke in 1959 op single was verschenen, op zich al een unicum, van de alom gerespecteerde Robby Boekholt, deze Haagse indo die wel regelmatig optrad in het Bossche Cosmopoliet met zijn Hurricane Rollers en zich van een grote schare liefhebbers kon verzekeren. Bart richtte omstreeks die tijd ook zijn allereerste bandje op welke de naam Jet Black Robbers meekreeg en  geïnspireerd werd door  the Hap Cats en Tielman Brothers  en vooral door Andy Tielman die met zijn verpletterend gitaarspel een onuitwisbare indruk maakte op de jonge Bart.
Het begin van de start in de muziek van Bart was dus al vroeg gemaakt, een tijd van experimenteren  en vooral zoeken en luisteren hoe andere  bands zich profileerden, immers er waren nog niet veel rock and Roll  Bands in Nederland, hooguit wat voorbeelden uit America en wat de Indonesia mensen meebrachten wat ook weer niet de pure Rock and Roll was , zelfs zij waren in muzikaal in opbouw maar wel duidelijk verder als muziek die wij leerde kennen als Indo Rock. Het was omstreeks 1962 toen Robby Boekholt en  Bart elkaar persoonlijk ontmoeten en prachtige gesprekken voerden over composities van Robby, deze werden opgepakt door Bart  en in een zeer snelle tijd  was hij er in geslaagd om deze na te  spelen dit was niet eenvoudig maar vormde wel de basis van the Jet Black Robbers. welke bestonden van 1959 tot 1963. Daarna werd de band naam omgedoopt tot The Hurricane Rollers, met een knipoog naar Robby Boekholt die zijn bandnaam veranderde in  Hap Cats,  De Bosschenaar Henk Greven bespeelde toen de drums. Robby Boekholt gaf overigens zelf toestemming om die flitsende bandnaam te gebruiken welke later weer door Jeff werd geclaimd maar dit terzijde, de muziek stond voorop en was het aller belangrijkste.

In die tijd ,omstreeks 1963/64, was Bart na een eerste kennismaking met Jeff toe aan zijn inmiddels vierde bezetting van zijn band The Hurricane Rollers, personeels wisselingen  gingen toen ook al in een rap tempo. Jeff was in die tijd eerst roadie bij Bart maar werd daarna al snel drummer, deze formatie hield het vol tot eind 1965 toen het Bart was die de band stopte, heel jammer want de eerste successen werden inmiddels een feit.
Duidelijk was wel dat de basis was gelegd en eentje die zijn weerga in de wereld van de  Bossche Rock and Roll niet kende.
Bart zat echter niet stil, hij vulde zijn tijd met het maken van eigen composities, voornamelijk instrumentale stukken waar hij een grote voorkeur voor had, en speelde heel sporadisch nog eens met wat vrienden. Daarnaast deed hij vooral veel gitaar kennis op experimenteerde met vele merken gitaar en versterkers maar keerde steeds weer terug naar de wat later bleek de hoogwaardige Fender Jazzmaster. Echter zoals het veelal gaat kruipt het bloed waar het niet gaan kan en wispelturig zoals Bart altijd was trok hij de stoute schoenen aan en her formeerde hij opnieuw zijn Hurricane Rollers in 1975 een jaar dat voor beide heren zowel Bart als Jeff zeer bijzonder zou worden. Ook het jaar waarin de band definitief op de kaart werd gezet.
In deze heropgerichte band  in eerste instantie nog zonder Jeff waren instrumentale stukken de hoofdmoot  en dan geen geijkt werk van de Shadows maar pure indo rock nummers of werk van de Jumping Jewels of René and the Alligators of schrik niet Eddy Christiani en uiteraard van de originele indo bands, overgoten met het Bart Strik sausje gespeeld op zijn onverwoestbare fender Jazzmaster wat op zich al bijzonder was in die tijd want immers andere bands bespeelde veelal vrijwel allemaal op  andere soorten gitaren zoals een Stratocaster  of een Egmond. Het ging ook allemaal om de sound en dat was goed begrepen door Bart.

Bart is altijd een van de weinigen geweest die in staat was om de originele Rock and Roll akkoorden zo dicht te benaderen en het gevoel van deze muziek soort over te brengen naar de mensen, ondertussen was hij hard op weg om een groot gitarist te worden in Nederland.

Foto: Kees Lankhaar....


Big Jeff and the Hurricane Rollers.

Sjef van den Akker geboren ‘s—Hertogenbosch op 28 september 1945 komt uit een redelijk muzikale familie en kreeg muziek met de bekende paplepel ingegoten.
Jeff begon zijn Rock and Roll ook op een jeugdige leeftijd en wel als vijftienjarige bespeelde hij  een heel groot uit de kluiten gewassen Wunderlich gitaar nu uniek en haast ondenkbaar, waarschijnlijk afkomstig van Arons de Bossche muziek handel uit de snellestraat alwaar zijn vader werkte. Bands zoals Jumping Tornado’s 1962  , Limbo trio 1964  en het Quintet Easterhome in 1965  werden de basis  voor zijn bijzondere voorkeur voor het Rock and Roll genre, veelal ook aan de zuiderplas werd de gitaar met enkele andere jongens ter hand genomen  iets was gebruikelijk was in de vroege jaren zestig. Ook Jeff was een bewonderaar van de grote indo bands en stak dat niet onder stoelen of banken  door dat te uiten in zijn muziek.
Het was dus omstreeks 1964 toen beide heren met elkaar kennis maakten en elkaar toen al inspireerde zoals dat heet hetzij opbouwen en uitwisselen van vakkennis.
Steeds meer trokken zij met elkaar op en zelfs bij repetities ondersteunde zij elkaar door met elkaar te gaan spelen.
Eind 1975  ging  Jeff de drums bespelen bij Bart  en niet veel later werd hij de zanger.
Het was dan ook in die zelfde periode toen de bandnaam na enige tijd officieel tot Big Jeff and the  Hurricane Rollers werd gedoopt .


Daarnaast  ontpopte Jeff zich als een groot showman wat zeker ten goede kwam aan het succes van de band ,Hij presenteerde zijn show op een onnavolgbare wijze en bouwde deze uit tot een act’s die zijn weerga niet kent.liggend en rollend op het podium, microfoon standaard in de lucht waren geijkte showonderdelen  die hij zich permitteerde .Op dat moment bestond Big Jeff and the  Hurricane Rolles uit Bart Strik solo gitaar, Jan van den Boom slaggitaar, Johan Damen  basgitaar , Tim Schouten  op drums en zang Big Jeff die ook saxofoon en gitaar speelde.
En zie daar Den  Bosch had een Rock and Roll band van groot formaat, eentje die met regelmaat de krant haalde.
En dat kreeg zijn uiting in de vele optredens die  werden gegeven, het Festival Den Bosch vol muziek in de jaren zeventig is hier een voorbeeld van , vele zullen zich herinneren hoe Jeff en zijn kornuiten de Kerkstraat volledig vol publiek trok , geen doorkomen meer aan  en succes verzekerd,iets dat meerdere malen gebeurde.Bij de buiten presentatie van hun eerste vinyl single, Hurricane  Rock/The record Hop 1978 ( compositie van B Strik) werd een openbaar optreden gegeven voor de toenmalige platenzaak van Frans de Kok aan de schapenmarkt het zag er letterlijk zwart van het publiek  en de naam van de band was definitief gevestigd.
Jeff zag je regelmatig  door de stad rijden in zijn opvallende gele  band bus en schafte zich een mobiele kleedkamer aan welke zijn nut bewees tijdens de vele buitenoptredens die zij hadden. Hij deed er alles aan om zijn  band te promoten , prachtige rock and Roll kostuums was altijd troef,speelde in die tijd zelfs op de Bossche kermis bij de botsauto ?s wat op zich heel bijzonder was. Pure Rock  and roll zoals het bedoelt was toch, daar had hij gevoel voor.
De combinatie Bart en Jeff werkte vooral in het begin uitstekend want samen hadden zij twee ijzers in het vuur nml de Rock and Roll act’s van Jeff en het perfecte instrumentale werk van Bart.
In 1978  kwam al snel een tweede vinyl single op de markt met compositie ?s van Jeff himself nml B.J. rock/ It,s so fine welke goed ontvangen werd en inmiddels zijn weg als collector naar de verzamelaars heeft gevonden. Ook deze opname werd met de reeds genoemde  muzikanten gemaakt inclusief Bart. welke steeds meer groeide in zijn onvoorstelbare gitaarspel. Het betekende ook dat de band het land inging en steeds populairder werd tot in Hilversum toe alwaar ook hun single werd opgepakt en te horen was op de radio.
De eerste grote stappen waren inmiddels gezet.
En toen verder.......Savage Kalman & the Explosion  Rockets.
In 1978 sloeg het noodlot toe Bart verliet de Hurricane Rollers en trad toe bij Savage Kalman & the Explosion Rockets alwaar hij zijn allergrootste triomfen vierde. 
De in hetzelfde jaar uitgekomen Vinyl EP met daarop twee instrumentale nummers van Bart werd zeer goed ontvangen en was regelmatig te horen in het  Radio programma “de Rock and  Roll Methode” van Felix Meurders.  door toedoen van Louis Smeets  steeg het succes steeds verder met landelijke belangstelling en succes, Bart kreeg door zijn opwindend en doordringend gitaarspel de bijnaam en als ere titel terecht de naam” The Jazzmaster King” toebedeelt en is deze nooit meer kwijt geraakt.
Er werden zelfs twee vinyl Lp’s gemaakt op het killroy label te weten,  Savage Kalman and the Explosion Rockets en School of rock and  Roll die beide door Rock and rollend Nederland zeer gewaardeerd werden met daarop uiteraard composities van Bart hemzelf en een prachtige uitvoering van Robbie Boekholts Raindrops , waar het allemaal mee begonnen was. Ware het niet dat  Piet Muys , een groot muziek fanaat,  op 3 maart 1980  opnames maakte van een repetitie opname in  Nieuwkuijk nbr allemaal instrumentale nummers. Deze werden in een Lp vorm in 1988 onder  de naam The Rehearsel Tapes in een beperkte oplage op de markt gebracht en was zeer succesvol en behoort tot de absolute collector  , onvoorstelbaar hoe goed de kwaliteit was, temeer het nooit de bedoeling was om deze opnames te gebruiken voor een grammofoonplaat, nog steeds een absolute aanrader. Door toedoen van  Piet Muys werd toen geheel onverwacht historie geschreven.
Tevens werd door Telstar in 1980 nog een single, die al geruime tijd op de plank lag,  op de markt gebracht van Savage Kalman & the Explosion Rockets welke de titel red headed woman meekreeg De gitaarsound  die Bart zich eigen had gemaakt is nooit meer geëvenaard, wel zijn er jaren later nog pogingen gedaan maar die behaalde niet de hoogte en kwaliteit die wij van Bart kennen.
In 1981 begon  Bart samen met zijn vrouw een bar in de Bossche kruisstraat welke geëxplodeerd werd onder de veelzeggende naam Het Strikse zomaar een geheel andere richting wel passend bij het karakter van Bart.
In 1985 stopt Bart op dokters advies met zijn muziek hobby maar probeert een jaar later toch weer terug te keren hetgeen inhield dat er een enkele maal op zeer kleine schaal opgetreden werd.

Op 30 mei 1992 speelde Bart in de Bossche Brabanthallen tijdens de  manifestatie Back tot the sixties zijn allerlaatste ronde  als Bart Strik and the Rhythm  Kings scoorde Bart zijn allerlaatste grote succes.
Het mag gezegd worden dat  composities van Bart tot originele  klassiekers zijn gaan behoren  nummers als, hoe kan het anders, Hurricane Rock en Explosion Express zijn hier  duidelijke voorbeelden van.
Op 26 Juli 1993 kwam Bart in Den Bosch te overlijden, de Jazzmaster King is niet meer onder ons, maar om de juiste woorden van Piet Muys te gebruiken , een legende leeft voort!
Big Jeff bleef  doorgaan. Lady’s and gentleman, A Big hand for Big Jeff, zo luide steevast de aankondiging  als Jeff de podia beklom.
Doordat Bart in 1978 de  Hurricane rollers had verlaten  ging Jeff op zoek naar vervanging en die vond hij zodat een ding zeker was de band bleef bestaan en de successen bleven komen, enkele jaren van vele optredens kwamen er aan het geen de wens voortbracht om een Lp te maken.
De bezetting die toen ontstond was een van  de meest gefundeerde ooit in de geschiedenis van Big Jeff and The Hurricane Rollers, en bestond uit Walter van Zon sologitaar en opvolger van Bart Strik. Henri Krijgsman Basgitaar, Jos van Uden drums en Walter Bouwmeester  slaggitaar.
Er volgde vele jaren van optredens door het gehele land waarbij zuid Nederland het meest aangedaan werd omdat de grootste schare fans zat.
Op 16 juni 1984 tijdens de 2e zomermeeting van de Jukeboxfanaat presenteerde Jeff en zijn Rollers hun LP Triple  Mind aan het publiek die reikhalzend had uitgekeken naar dit  geweldige product, ook hier werd een grote bunhe hit opgenomen, “Don’t you know I love you” is de titel van dat nummer dat Jeff steeds weer ten gehore moest brengen. Heel bijzonder was ook de opname van het nummer “Jumping on a Saterday night “ welke op die plaat te vinden was , vroeger vertolkt door de Black Devils welke veelal speelde in café de Zwarte Peter
De bezetting van de band was weer enige tijd op volledige sterkte mede door toedoen van Jeff die zijn Band als zijn eigen kind beschouwde.
Het maakte dat Big Jeff and the Hurricane Rollers absoluut meetelde in de Nederlandse Rock and  Roll wereld, met zijn microfoonstandaard in de hoogte als een  groot showman op de bühne. Op 15 juni 1985 werden Big Jeff and the Hurricane Rollers door Frits Aalders officieel als huisorkest van de Juke box fanaat benoemd , tijdens deze manifestaties met name in het Autotron speelde zij regelmatig de sterren van de hemel en was het altijd genieten als Jeff zijn inmiddels  bijzondere wereld act tijdens het nummer One Night ten  tonele bracht, een act die echt bij hem hoorde , vele zullen zich dat nog wel herinneren.

Jeff was en man die altijd iets bijzonders bracht tijdens in zijn optredens , artiestenbloed had maar vooral zijn muziek met veel liefde overbracht naar de bezoekers waar ook ten lande. Daarnaast was het een geweldige man om mee samen te werken puur door gewoon te blijven en te zijn zoals hij was. Jeff was ook de enigste artiest die met grote regelmaat terug keerde op de jukebox beurs veelal met The Rocking Devils als begeleidings band. Sinds 1991 waren er geen bandleden meer maar Jeff trad altijd op met gelegenheids formaties zoals Black Sell, the Curse, Rocking Jojo, Chevy Cats,Jumping Jukebox en vele anderen en altijd werd zijn “ Wereld act” one  night door showman Jeff opgevoerd iets waar vele altijd naar uit keken, hij scoorde nog steeds succes wat mede te danken was aan zijn fijne persoonlijkheid en gevoel voor Rock and Roll.
De laatste twee jaren van zijn leven was Jeff geluidsman bij het optreden van zijn goede vriend en zanger Jan Hanenberg, zo bleef Jeff tot het laatst betrokken bij in de muziekwereld die  hij zo adoreerde.
Op 10 januari 2012 overleed een groot Bossche Rocker, in de leeftijd van 66 jaar verliet Jeff totaal onverwacht de schijnwerpers van de showbizz. Doordat  Big Jeff en Bart Strik zoveel successen boekte  werd  Den  Bosch een stuk muziek geschiedenis rijker en telde absoluut mee op de kaart van de nationale Rock and Roll belevingen. Zij traden op  vele podia in onze stad op welke  meestal bestond uit cafés met een dansvloertje de Heno Bar, café Nolleke Roos en de Zwarte Peter zijn hier prachtige voorbeelden van.
Hun muzikale erfenis in de vorm van singles, Lp’s en video opname,s worden door vele gekoesterd en blijken nu prachtige waardevolle  documenten.
In 1985 pakte Thom Sens de draad  weer op en is tot op heden ten dage de kracht achter de band Explosion Rokets die echter een geheel eigen karakter hebben gekregen en geen link meer hebben naar Bart Strik , maar deze echter niet vergeten hebben.
Het zal niet verbazing wekkend zijn dat wij hier in ‘s-Hertogenbosch dus trots mogen zijn over het zo bijzondere Rock and  Roll tijdperk waar Bossche artiesten zeker hun steentje hebben bijgedragen.

Willem Leenders.