Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 74  Volgende pagina

.
 De Witte LP: Een nieuw verschijnsel in de platenwereld.... Deel 1

     

De WITTE LP, een nieuw verschijnsel

Zoals gemeld op pagina 68 met het "Tribute aan Ries Brouwers" Ned.1e echte Rock & Roll pionier die platen in eigen beheer uitbracht zonder er rechten voor te betalen, zodat de artiest en songwriter geen cent kregen is dit allemaal rond 1970 begonnen in de USA. In 1970 verschenen de 1e witte LP''s en het allereerste concert wat op een witte LP verscheen was een LP genaamd "BERKELEY CONCERT" van THE GREATEST GROUP ON EARTH  en dat waren niemand anders dan THE ROLLING STONES.The Rolling Stones gaven in Europa en de USA e.v.a. concerten en een fan uit Berkeley, USA kwam op het idee om een bandrecordertje mee te nemen en het Rolling Stones concert op te nemen. De fan liet er een LP van persen met een hoes waar geen foto opstond, alleen maar een tekening (zie voorbeeld op blz. 2 bij de bijlage blauw label + hoes). En illegaal werd die LP onder de vele hippies en fans van de Rolling Stones verkocht. De geluidskwaliteit van deze 1e bootleg was helemaal niet slecht en je kon het sfeertje voelen, want de Rolling Stones met de opvolger van wijlen Brian Jones, Mick Taylor, klonken nog steeds prima."Love in vain" (heel mooi gitaarwerk van Keith Richard & Mick Taylor) de Chuck Berry rocker "Little Queenie" (wat swingde dat toch lekker) en ook de nr.1 hit "Honky Tonk Woman". Als je de LP omdraaide kant 2 kreeg je ook wel even een kick, (weer dat lekkere CHUCK BERRY nummer "CAROL") "Sympathy for the Devil" "I'm free"' en nog 2 nummers. 

Tegelijk met de Rolling Stones verschenen ook inmiddels witte LP's van THE BEATLES en ELVIS PRESLEY maar daar komen we volgende keer wel op terug. Een witte Stones LP's was een sensatie want alle belangrijke muziekbladen maakten meldingvan weer een nieuwe witte Stones LP. In november 1970 gaven de Rolling Stones nog een fraai concert in de hal van de OUDE RAI, te AMSTERDAM waar ik ook nog bij ben geweest. In Duitsland werd een witte LP uitgebracht in een oplage van 500 ex. "COCKSUCKERS ROLLOVER BERLIN"  op 16-9-1970 in Berlijn in de Deutschlandhalle met "Roll over Beethoven","Love in vain" en nummers zoals "Prodigal Son" maar ook het prachtige "Dead Flowers" (waar ik in Amsterdam helemaal kapot van was toen ik het hoorde) en dat zou pas een jaar later op de LP "Sticky Fingers" verschijnen. Ook "Brown Sugar"" hoorden we toen voor het eerst en ook weer swingen met "Let it rock" en "Little Queenie". DE PLATENBAZEN VAN DECCA WERDEN BOOS OVER AL DIE ILLEGALE LP'S EN BRACHTEN DE OFFICIEELE LP "GET YOUR YA'' YA'S OUT" IN 1970. De Decca bazen baalden als een stekker dat er al een aantal witte LP's van de Rolling Stones was verschenen en brachten als protest tegen al die bootlegs met Stones concerten de LP"GET YOUR YA' YA'S OUT"' in de USA  onder (LONDON NPS-5)  en deze leek precies qua opnamen op het eerder uitgebrachte bootleg "Berkeley Concert" wel  in een veel betere geluids-kwaliteit. Nu baalden de Decca bazen wel behoorlijk, want het contract van Decca met de Rolling Stones liep af en ze wilden het niet verlengen en wilden zelf een eigen label beginnen. Maar de Decca bazen wilden van de Stones nog 1 nummer hebben om op single uit te brengen. Mick Jagger gaf de Decca bazen het nummer "Andrews Blues" beter bekend als "Cocksucker Blues"' en de Decca baas verslikte zich in zijn sigaar toen hij die titel zag. De Decca bazen wilden dit dan ook echt niet uitbrengen want voor die tijd was het pure porno in muziek. En het is voor zover ik weet nog nooit meer officieel uitgekomen maar wel eerst op een bootleg single  op 25 cm LP formaat "Schoolboy Blues"/"Andrew''s  Blues"en dan nog onder de naam Nanker-Phelge en het pseudoniem voor Mick Jagger & KeithRichard (EARFULL) en op 45 toeren vertelde de hoes. Maar sommige exemplaren moest je op 33 toeren afdraaien. Die plaat was voor die tijd zo duur 45 gulden en later op een andere uitgave koste met weer een andere hoes deze plaat 25 gulden. Nu is "Andrew's Blues"wel een heel leuk nummer want Phil Spector deed mee aan de produktie samen met The Ronettes en Gene Pitney aan de piano. Jaren moesten we wachten tot in de 90er jaren tot het op een witte CD verscheen n.l. "THE METAMORPHOSISTAPES",

Tijdens onze vakantie in Engeland in 1975 kocht ik de LP "METAMORPHOSIS" van de Stones in Engeland want daar stonden allemaal onuitgebrachte opnamen en demo-tapes op maar helemaal geen "Andrew's Blues" en "Schoolboy Blues" op. Decca vertikt het nog steeds dit officieel uit te brengen zodat we toch maar blij zijn dat er bootleggers zijn en nu wel op CD! Sjaak Jorritsma voormalige voorzitter van de Rolling Stones Fanclub uit Hoorn had destijds tot de begin 90er jaren bijgehouden hoeveel bootlegs van de Stones er nu wel gemaakt zouden zijn? En die kwam tot meer als 400  illegale LP's. Maar daar zit ook veel rotzooi tussen want bijv. een witte LP met zo'n 45x "Sympathy for the devil" is ook niet leuk. Ook bepaalde oude BBC opnamen kwamen in de 70er jaren op het z.g. bekende TRADE MARK OF QUALITYlabel uit maar dat leken wel een 5e copy van BBC opnamen van de Stones. Pas in de 80er en 90er jaren kwamen de betere bootlegs van de Rolling Stones uit van goede kwaliteit. 

 

1975: JE DENKT DAT JE ZWAAR BEDONDERD BENT, JE KOOP EEN WITTE DUBBEL LPVAN DE STONES EN OP DE LABELS STAAT "PERCUSSION ENSEMBLE MINI CHOR" ENEVANGELISCHE LIEDER VOLUME 2. Maar er staan toch Rolling Stones live opnamen op. In 1975 ging met mijn toenmalige echtgenote met de brommer naar Utrecht en vond in een platenzaak in  Utrecht een mooie dubbel  LP van de Rolling Stones. Thuisgekomen begon ik me toch te schelden want op dat label stond o.a. "Precussion Ensemble Mini Chor" en"Evangelische Lieder". De plaat op de pick-up gelegd en gelukkig klopte het toch want daarstonden dan  live opnamen uit de ED SULLIVAN SHOW, DEAN MARTIN SHOW, HULLABALLOO, & SHINDIG  opnamen op van de Rolling Stones. Helaas is de vynil  kwaliteit van deze LP niet zo best geweest want de LP met het gele label scheurde zo maar doormidden. 

En zo zijn er heel wat witte Stones LP's verschenen maar ik heb de leukste een stuk of 30 verzameld. Toch viste je vaak achter het net. Want zo kwam er ook in 1973 een witteLP uit met o.a. het nooit uitgebrachte nummer dat alleen in Australie was verschenen  "SadDay"' uit. Een paar maanden later bracht Decca "Sad Sad"' officieel uit en werd het hier ook een hit en voor de LP had je dan nog 35 gulden betaald. Veel van die witte Stones LP's zijn natuurlijk achterhaald maar toch zijn een aantal dingennooit officieel verschenen ook bijv, de demo tapes uit 1962-1963 met opnamen zoals"Bright lights-Big City", "Roadrunner" "Baby what wrong" "Hi Heel Sneaker" e.d. en dan ben je toch blij dat je de witte LP "Bright lights-Big City" nog in de kast hebt staan. Ook zijn er diverse LP's verschenen met opnamen van zowel de Beatles & Stones op 1 plaatzoals bijv de Italiaanse Joker LP "The Beatles-The Rolling Stones"" (JOKER SM 3591),Die kon je in 1973 bij de V & D voor 4,90 gulden kopen en later lag de plaat in de bakken voor soms tot 50 gulden. Het verzamelen van witte LP's is en was, een vrij dure grap want men moest altijd een hoes laten drukken wat geld koste en een plaat persen, Door de komst van de CD rond 1984 bleven deze CD's in het begin ook heel duur zodat men nog vynil bleef kopen. In de 90er jaren kwamen de platenbazen maar op het idee op het vynil af te schaffen en alleen maar CD's uit te brengen en daar hebben ze zich schandalig mee in de vingers gesneden.Want het vynil heeft alles overleefd en de voormalige Sony perserij die overgenomen werd door het oude personeel van Sony heeft vorig jaar maar liefst 12.000.000 LP's geperst. En nog steeds komt er vynil uit zodat de gramofoonplaat nooit verdwenen is. Alleen kan iedereen die een computer heeft muziek downloaden ook vaak gratis en dat is echt de ondergang van de platenmarkt geworden. Bovendien is het toch prachtig als je al die mooie LP hoezen ziet en lust voor het oor en het geluid klinkt toch iets warmer dan de CD. Alleen is het voordeel dat je zoveel singles op een CD kunt zetten waardoor men non-stopal zijn oude singles kan draaien. Zowel muziek uit de 20er, tot 90er jaren van de vorige eeuw is op CD verkrijgbaar maar we laten onze echte jeugdherinneringen op het vynil weerklinken en denken nog eens aan detijd toen je van je laatste geld zo'n dure witte Rolling Stones LP kocht.  Ook heb ik in de 70er jaren nog 'HET GROTE WITTE PLATENBOEK"  en "HOT WAX" gekocht een soort overzicht van de vele witte LP;s die toen verschenen! Het is natuurlijk geen kompleet overzicht maar toch een leuk beeld uit de tijd van de witte LP.

Volgende keer deel 2.

BERT BOSSINK