Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 75  Volgende pagina

.
   De Witte LP: Een nieuw verschijnsel in de platenwereld.... Deel 2

De 1e Country & Western hit voor Elvis Presley, maar Johnny Cash heeft die ook omstreeks dezelfde tijd
opgenomen. The Beatles deden het nog eens voor de BBC in 1962-1963.
     

 ONZE COUNTRY HELDEN HANK WILLIAMS SR. JOHNNY HORTON & JOHNNY CASH HUN EERSTE WITTE LP'S. 

Het is zo leuk als je die oude witte LP's uit de kast trekt dan komen toch heel wat oude herinneringen naar boven. In die tijd 1973 was het erg moeilijk om aan oud Hank Williams materiaal te komen. Nogal logisch als men weet dat de man op 1 januari 1953 overleed op de achterbank van zijn blauwe Cadillac. Hij inspireer-de zoveel artiesten van Elvis Presley, Ray Davies van the Kinks, Buddy Holly, Gerry & The Pacemakers, Jimi Hendrix & Little Richard, Ray Charles, Fats Domino. We zitten nu zo'n 36 jaar verder na deze recensie van mij uit het niet meer bestaande blad "Rockville-Roaring Sixties" uit 1975 waarvan ik destijds mede-werker was. Het waren eigenlijk mijn eerste interessante stukjes voor diverse bladen waarmee ik in die tijd begonnen ben. Maar ik schreef al sinds 1964 voor de fanclubblaadjes van de Connie Francis fanclub e.a. bladen. Hank Williams Sr. is nog steeds niet vergeten want nu zo'n 56 jaar na zijn dood hoor je zijn platen zoals "Jambalaya"" nog steeds op Radio 5 en haalde dat nummer zelfs nog een notering op de top 200 van de jaren 50. Ook op Radio 227 en Radio 1 hoor ik soms nog wel eens een plaat van Hank Williams Sr. Kortgeleden kwamen er nog een stel CD's uit met nog niet eerder uitgebrachte live opnamen van Hank Williams Sr. Ook kwam ik jaren geleden in het bezit van een grote doos met een 10 uur durende USA Radio uitzending over Hank Williams Sr. waarin allerlei interviews met mensen zoals Jim Reeves, Elvis Presley, Bob Dylan e,.d over Hank. Maar dit was dan de 1e echte witte LP van Hank Williams Sr. Later kwamen zeer veel CD's boven water  van Hank Williams Sr. met bijv.nummers zoals "No No No"' "The old Country Church" voor een goedkope prijs. Nogal logisch omdat de rechten natuurlijk na 50 jaar vervallen zijn van sommige nummers. Toch schijnt zijn zoon Hank Williams Jr. nog een paar honderd duizend dollar te ontvangen van royalties. En zijn kleinzoon zingt net zoals als de oude heer Williams. Muziek die altijd populair zal bijven bij vele muziekliefhebbers. 

JOHNNY HORTON BIJ HET GROTE PUBLIEK NIET ZO ERG MEER BEKEND. Als men de naam Johnny Horton noemt moeten veel mensen even nadenken.....maar als de plaat "Battle of New Orleans"' gedraaid wordt dan zegt men .... oh ja dat nummer ken ik wel maar het is dan ook een nr.1 hit uit  1959. Johnny Horton werd geboren op 3 febr. 1939 inTexas USA. Hij kwam om het leven bij een frontale autobotsing  op 5 nov. 1960 en ten tijde van zijn overlijden kwam zijn laatste plaat "North to Alaska"' een song uit de gelijknamige film hoog op de USA popcharts. Johnny Horton begon net als Elvis Presley, Jim Reeves, Johnny Cash, Slim Whitman,The Browns e.v.a. op de gelijknamige Louisiana Hayride Show in Shreveport, Lousiana. Hij werkte zelfs in 1955 nog samen met ELVIS PRESLEY  in een aantal shows van de Lousiana Hayride Show. Johnny Horton maakte vanaf 1952 tot 1955 ook opnamen op hetgelijknamige Abbott label  de platen-maatschappij waar ook Jim Reeves begonnen is.In 1956 had hij zijn 1e millionseller met "Honky Tonk Man", een rockabilly nummer. Velen zien zijn muziek ook als Rock & Roll of Rockabilly het ritme zit er in ieder geval wel in vooral in het nummer "I'm coming home". Tegen 1973 kwam dus van Johnny Horton de LP  "Rockin Rollin' Horton " COUNTRY MUSICLIBRARY  1140" uit. Op deze LP  met een foto van zijn vrouw (die eerder de 2e vrouw van wijlen Hank Williams Sr. is geweest en zijn kinderen staat hij op de achterkant van de hoes).Heel interessant is de alternatieve versie van "The Battle of New Orleans" met de oorspronke-lijke tekst "The Bloody British" die men bij Columbia Records USA  had gecensureerd omdat de plaat anders niet gedraaid zou worden op de Engelse radio.  In Engeland werd de gekuiste versie van Johnny Horton nr. 16 in 1959 maar de cover-versie van Lonnie Donegan deed het beter want die kreeg een zilveren plaat en werd nr.2 op de Engelse top 50. Maar in Engeland heeft men wel de versie met "Bloody British" uitgebracht vandaar het, mindere succes. Het CML label schijnt eigendom geweest te zijn van een Nederlander maar bepaalde mensen beweren dat Richard Weize later bekend van Bear Family Records daar achter zat.

 

Later zal zal het grootste gedeelte van het Johnny Horton materiaal tegen het eind van de 80er jaren in een grote box van 6 LP's op Bear Famlly Records uitkomen met zeer mooie kleurenhoezen van Johnny Horton. Opvallend dat een aantal nummers die op deze LP staan zoals "The Battle of New Orleans" (de alternatieve versie er niet op staan). Ook niet nummers zoals "They shinedup Rudolphs nose"en "I don't like I did"' You're my baby", "Lover's rock"' zodat deze witteLP zijn historische waarde blijft houden. 

MOOIE FRAAIE WITTE LP' s VAN 'THE BOY FROM ARKANSAS"JOHNNY CASH UIT 1970-1971. 

Rond 1970-1971 kwamen er een stuk of 6 LP's uit van "The Boy from Arkansas" beter bekendals Johnny Cash. Alllemaal in dezelfde saaie zwarte hoes, met een wit, zwart, rood, green, geel of blauw label. Op het label stonden dus geen titels totaal niets. Als je een witte had dan wist je op de hoes dat je dan  live TV opname had van Johnny Cash en in duet met Jeannie C.Riley of samen met Glen Campbell of June Carter. Er stond ook het komplete BBC concert op wat deBBC op Kerstmis 1968 had uitgezonden. (ik zelf was toen een van de luisteraars van dat concert) en was natuurlijk blij dat ik deze opnamen kon kopen op een van deze witte LP's. Ook is het mooi wijlen CARL PERKINS op deze show met het gele label te horen die toen deel uitmaakte van de Johnny Cash show. Op de Lp met het blauwe label vinden we bijv. duetten van JohnnyCash met o.a. Rod McKuen en gasten The Everly Brothers en een prachtige medley van Johnny Cash met Andy Williams. Dingen die ik destijds op de TV heb gezien. Het mooiste is bijv. de Lp met het zwarte label  met Gordon Terry "The ballad of Johnny Cash" en zijn platen in het Duits waarvan ik destijds door 1 nummer wat Gerard de Vries in 1966 op Radio Veronica 192 draaide "Besser Joe, Jenny Joe/"Kleine Rosmarie". Die plaat kocht ik destijds op single voor 4,25 gulden en doet nu zeker zo'n 100 Euro. Deze serie LP's werden destijds illegaal uitgebracht door Richard Weize toen destijds een echte verzamelaar. Daar kreeg hij toen nogal wat problemen mee en werd de offcieele platenbaas van  BEAR FAMILY RECORDS. Al jaren een begrip we hebben in 2007 nog eens meegeholpen met de samenstelling van de DVD 3 CD Box "Nashville Stars on Tour". Heel voorzichtig komen nu de TV opnamen van deze shows boven water maar er zijn mensen diehier een behoorlijk slaatje uitslaan want een tijdje geleden bood iemand een stel van deze TVShow op DVD aan voor de prijs van 375 Euro! De bootleggers onder ons zijn dus nog steeds actief nu vaak op DVD  gebied. De TV opnamen heb ik bijna niet meer op een CD gezien dus toch nog een stuk historisch erfgoed. 

Volgende keer witte LP's van ELVIS PRESLEY, THE BEATLES etc