Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 79  Volgende pagina

.
Hank Locklin, componist van o.a. "Send me the pillow", overleden op 9 maart j.l.
 

HANK LOCKLIN WAS NET ALS JIM REEVES EEN TYPISCHE CROSS-OVER ARTIEST, EEN ZANGER DIE EEN BRUG SLOEG TUSSEN DE POP EN DE COUNTRY MUZIEK. 

Het overlijden van Hank Locklin op 9 maart 2009 op 91 jarige leeftijd deed me toch ook al wat, temeer daar ik in 1966 met deze zanger een briefwisseling heb onderhouden (zie onderaan deze pagina...). Destijds was ik zeer enthousiast over zijn plaat "I feel a cry coming on" dat toen op de Engelse top 50 stonden ontzettend veel werd gedraaid op de Engelse zeezenders Radio Caroline, Radio London en ook Radio Swinging England, later ook bekend als Radio 227. Toen ik Hank destijd schreef ,of hij niet naar Holland wou komen, liet hij me weten "Dat hij dit dolgraag wilde" in 1966, maar dan moest de platenmaatschappij Inelco de reis betalen en er een optreden aan vast zitten.. Ik heb toen nog met Veronica's Harry Knipschild geprobeerd Hank naar Holland te halen en zelfs de NCRV TV had interesse om Hank te laten overkomen, maar het duurde te lang eer dat financieel rond was zodat het niet doorging. Weer moet ik terug gaan naar mijn prilste jeugd 1960 toen ik voor het eerst "Please help me I'm falling " hoorde in een jukebox en ik vroeg me destijds af hoe het toch kwam dat Hank's originele versie van "Send me the pillow" geen hit voor de orginele componist werd, maar wel de cover-versie van Lydia & The Melody Strings nummer 1 werd in Nederland.Toch hebben in die tijd bladen als "Songwereld"' Hank Locklin's versie  wel gepromoot samen met die van Lydia.Toen ik in 1962 bij mijn Indische kennissen op visite kwam werd daar volop de LP "Happy Journey" van Hank Locklin gedraaid en ook de single "Wooden Soldier". Het lukte mij dus deze LP "Happy Journey" in 1965 in de opruimingsbakken van V & D te vinden en het is al jaren mijn favoriete Hank Locklin LP. Lawrence Hank Locklin, zeg maar gewoon Hank Locklin- werd op 15 febr. 1922 geboren in een heel gewoon farmersgezin in het onopvallende plaatsje McCullian in Florida. Zijn ouders waren eenvoudige mensen en beslist geen muzikanten maar hadden toch een muzikale aanleg die Hank van hun geerfd had. Al op 10 jarige leeftijd had Hank een gitaar weten te bemachtigen waar hij aardig op kon spelen en hij wou al een plaat maken voor hij bekend werd. Al op jonge leeftijd trad hij na zijn schooltijd bij verschillende boerenfamilies op feestjes op, maar  deed ook mee aan talentenjachten die hij helaas niet won maar hij kreeg uitnodigingen om op te komen treden voor diverse Amerikaanse radio-stations. Het bleek dat hij dol was op Country & Western muziek en dat was de muziek die hij het liefste zong. In 1942 op 20 jarige leeftijd trad hij voor het eerst professioneel op in het Community Housein Whistler, Alabama. Hierna volgden zeer lange radio-optredens voor publiek in het zuiden van de USA. Omdat zijn kansen beter waren in Houston Texas vertrok hij naar deze staat en kreeg TV optredens  bij het TV station KTR en ook voor de bekende "Big "D"Jamboree"' voor het radiostation  KRID in Dallas m Texas. 

PLATENCONTRACT BIJ EEN AANTAL KLEINE MAATSCHAPPIJEN LEVERDE HEM IN 1953 ZIJN 1E HIT OP "LET ME BE THE ONE", IN 1955 OVERSTAP NAAR RCA VICTOR.

Hank kwam terecht bij een aantal kleine platenmaatschappijen  en in 1953 had hij zelfs zijn hit "Let me be the one" te pakken dat nr.1 werd op de C & W charts. Maar zijn 1e plaat maakte hij voor het 4-STAR label in 1949 en dat was "It's a little bit more  like heaven"' en "Foreign Car" dat het erg goed deed in San Francisco  bij de radio-stations.Veel van dit soort opnamen kon men in de 60er jaren vinden rond 1965 bij de z.g. goedkope ALLEGRO LP''s die je destijds voor 6,50 gulden kon kopen tot in de boekhandel toe. Zijn stijl was in die tijd wel "down to earth" d.w.z. in de pure Country stijl met flink wat fiddles, piano, steelgitaar. In 1955 ging hij net als ELVIS PRESLEY, JIM REEVES, FLOYD CRAMER, THE BROWNS over naar RCA VICTOR. En dat was te merken, zijn pure C & W stijl verdween en op verzoek van CHET ATKINS ging hij net als Jim Reeves in 1957 over op de populaire Nashville Sound. De muziek die een brug sloeg tussen de pop en country music, met een mooie piano, gitaar en koortjes van de Anita Kerr Singers en gitaarwerk van Chet Atkins. Ook ging hij net als Jim Reeves toch een octaaf lager zingen, en ja hoor Hank had zijn 1e pophit te pakken en maakte nu prima pop-country lekker in het gehoor liggende muziek.

OP DE USA TOP 100 IN 1957 MET DE HIT 'GEISHA GIRL"" HANK WORDT WERELD ARTIEST! De formule van Chet Atkins werkte perfect want in 1957 nam Hank Locklin het zeer leuke nummer 'GEISHA GIRL" op en dat werd zijn 1e pophit zodat iedereen met deze zanger kennis kon maken. De plaat kwam toch op nr. 66 terecht van de Billboard top 100 en was een grootsucces. Hierdoor mocht Hank Locklin in 1957 met een grote groep collega's zoals JIM REEVES, een wereldtoernee maken en trad ook op in Europa en zelfs in Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Scandinavie. In Ierland en Engeland had hij verschrikkelijk veel succes, maar hij was heel teleurgesteld dat er in Holland bijna geen belangstelling voor zijn muziek was. 

 

'SEND ME THE PILLOW" HET WERELDSUCCES OP VELE HITPARADES NUMMER 1. In de begin 50er jaren had Hank al voor het kleine label 4 STAR RECORDS een oerversie van "Send me the pillow" opgenomen nogal op de pure Country tour. In 1958 maakte hij hier bij RCA er een popversie van, en die haalde de 1e plaats op de C & W chartds maar ook op verschillende popcharts in diverse landen. In 1960 maakte hij weer een gouden plaat met zijn onsterfelijke geschreven "Please help me I'm falling" dat in ons land ook in de top 10 verscheen. Daar verscheen zelfs een antwoord van Skeeter Davis die het nummer "I'm falling too" opnam en en deze Skeeter Davis maakte in 1958 ook al een antwoord op Hank'shit "Geisha Girl" onder de titel "Lost to a Geishad Girl" Tijdens zijn leven trouwde hij met een jeugdvriendin en had 3 kinderen en woonde op een fraaie boerderij  "The Singing "L"Ranch" en was een groot verzamelaar van 78 toeren platen. Hank was heel populair in Ierland waar hij regelmatig toerde en platen opnam. Ook in Engeland was hij zo vaak te gast ook in de eind 60er jaren begin 70er jaren in 'THENASHVILLE ROOM" 

Eind 1967 had hij een prachtige hit met het fraaie nummer "THE COUNTRY MUSIC HALL OF FAME" een ode aan vele overleden artiesten zoals HANK WILLIAMS SR, JIM REEVES, PATSY CLINE, COWBOY COPAS. Een ontroerend meesterwerkje. Ook met "Hasta Luego" dat veel op de zeezenders werd gedraaid had hij een flinke hit nr. 2 op de Engelse C & W top 10 en nr.45 op de Top 50 van Radio 227 allemaal in 1967. Dergelijke nummers hoor je dus nooit van Hank Locklin, en daar zouden onze radiomakerstocht echt eens aan moeten doen Ook zo'n Engelse top 20 hit van Hank Locklin uit 1962 "We're gonna  go fishin" is dus erg leuk. Opvallend is dat Jim Reeves tegelijk met Hank Locklin  doorbrak in Engeland rond 1960. Hank heeft ook nummers opgenomen die zelfs Jim Reeves en Elvis Presley hebben opgenomen zoals o.a. het nummer "I love you because" "Peace in the valley"' maar ook de Jim Reeves hit "Blue Side of Lonesome"' werd eerder door Hank opgenomen dan door Jim Reeves. Hank Locklin een artiest om niet te vergeten met zijn warme en unieke stemgeluid. 

Bert Bossink

Foto: Gerard van der Linden

Beide heren waren fan van Hank Williams Sr. want ook Jim Reeves heeft  Hank Williams Sr. nummers
opgenomen en Jim was zelfs ooit de vervanger van Hank Williams toen deze niet op kwam dagen in 1952 bij een concert.