Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 8    Volgende pagina

.
Beatles, Best & Bossink, Supremes met Harry Knipschild

Anekdote/herinnering van Bert Bossink

BEGIN 1963: IN NEDERLAND HAD NOG GEEN MENS VAN THE BEATLES GEHOORD!

 Omstreeks april 1963 hoorde ik op Radio Luxemburg een plaatje "Please please me" van de nog onbekende Beatles. En ook tegelijk werd op Radio Luxemburg de Engelse uitzendingen verteld "Dat deze jongens van "Please please me" een nieuwe single hadden " From me to you" die dus rond april/mei 1963 nummer 1 in Engeland stonden. En inderdaad "From me to you" was inderdaad de 1e Beatles  nr.1hit, en ik zelf vond het erg leuke muziek. In die tijd had je ook een soort huisvrouwenprogamma op Radio Luxemburg  "Muziek voor Eva" met Stan Haag en Annemarie en daar hoorde ik in mei 1963 een plaat met een snerpende mondharmonica genaamd "Thank you girl" van The Beatles.

Nu had ik de smaak toch wel te pakken gekregen want ik ging naar de platenzaak en vroeg: "Hebben jullie"Please please me" en "From me to you" en "Thank you girl" van The Beatles? In de 1e zaak zei de verkoper: "Beatles wie zijn dat ik heb nog nooit van die lui gehoord?" De 2e zaak had de plaat ook niet, en de verkoopster zei "Nee Beatles ik ken het helemaal niet en heb er nog nooit van gehoord". En zo ging het maar verder bij de 3e en 4e zaak hetzelfde antwoord: "We hebben deze platen niet in voorraad want niemand vraagt er om!" Bij de 5e zaak "Goosen en Swagerman"" in Den Bosch was het raak, daar stond een verkoper met muzikale kennis en.......de man was ook luisteraar van Radio Luxemburg. Hij zei direct toen we vroegen, hebben jullie "Please please me" van The Beatles?" Natuurlijk want die heeft Jos Brink vorige week bij de AVRO in het progamma "Tussen 10+ en 20-" nog gedraaid en ik heb die plaat al lang zelf in mijn bezit want ik luister ook altijd naar Radio Luxemburg!" Hij zei toen""Dan wil je zeker ook "From me to you"" hebben dat is de nieuwste Engelse Beatles hit!" Ik zei heel graag, maar ik zoek ook nog "Thank you girl"" zo''n mooi Beatles nummer met een snerpende mondharmonica die bespeeld werd door John Lennon. De verkoper begon te lachen en zei :"kijk hier heb ik dan "From me to you" en draai de plaat maar eens om en wat zie je dan......" ik keek op de achterkantvan de plaat en ontdekte toen dat "Thank you girl" de B-kant was van het nummer "From me to you".Ik had precies 8 gulden bij me want de singles waren toen iets van f 3,95 per stuk en ging tevreden naar huis met mijn 2e 1e Beatles singles. De mensen vonden het maar vreemd  (in 1963) dat ik dergelijke rare muziek leuk vond maar eindelijk in januari 1964 was Nederland ook Beatles-gek geworden en verschenen de Beatles met "I want to hold your hand" ook op de Ned. hitparade. Nu wist iedereen wie The Beatles waren! 

Op bovenstaande foto zie je mij met ex-Beatles drummer Pete Best die ik eind 80er jaren in Amsterdam mocht ontmoeten tijdens de Int.Beatles Dag in de Meervaart. En de LP met de Decca tapes die best leuk klinkt en waar Pete Best op mee drumt. Hier staan ook de originele versies op van o.a. "Bad to me" "Like dreamers do" en"Hello Little Girl" die the Beatles later cadeau gaven aan bijv. Billy J.Kramer & The Dakota's, The Appejacks en The Fourmost. Opvallend is dat er later deze LP op CD uitkwam waar deze drie nummers  niet opstonden.

Onderstaand nog een gesigneerde LP van Pete Best op een Italiaans label samen met Lonnie Donegan.

The Supremes: voor een speciale fan van www.bertbossink.nl!

Harry Knipschild met The Supremes in december 1965