Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 94   Volgende pagina

.
 Johnny Cash legende voor zowel de C & W als de popmuziek.

.

Inleiding: Wijlen Johnny Cash was een natuurtalent wiens diepe bariton zich zowel leende voor het vertolken van liederen, als voor songs over cowboys, gevangenissen en bandieten. Liedjes over de geschiedenis van de USA, het naar de andere wereld helpen van de Indianen, de spoorwegen en schepen. Hij heeft onbewust het generatieverschil overbrugd. Hij is een legende geworden voor zowel de Country & Western muziek als de popliefhebber.
Of hij nu optrad in de Grand Ole Opry, of Carnegie Hall of de Folsom Prison, San Quentin, of in Liverpool kwamen de toeschouwers  in zulke grote aantallen opdagen, zodat alle records werden gebroken ook dat van de eigen Liverpoolse Beatles in Engeland.

Johnny Cash was ook in de 60er jaren erg geliefd bij de Rockers vanwege zijn SUN opnamen. Het zal eind 1963 geweest zijn toen ik in het gesponserde progamma van Radio Veronica door
Wim Jaap van der Laan ( later echtgenooit van Anneke Gronloh onder de naam Wim Croupier voor het eerst een plaat van Johnny Cash hoorde "Ring of fire" die meteen mijn aandacht trok).
Maar in 1965 werd ik helemaal bekeerd door het Bob Dylan nummer "It ain't me babe" in de versie van Johnny Cash dat op de Engelse top 50 stond en veel werd gedraaid op de Engelse
zeezenders Radio Caroline en Radio London, zodat ik vanaf die tijd ook veel platen van Johnny Cash heb gekocht. Cash had ook mij weten te meesleuren vanwege zijn prachtige muziek.
 
HET BEGIN, DE VIJFTIGER JAREN EN OP SUN RECORDS BEGON ZIJN SUCCES IN 1955.
 
Johnny Cash werd geboren op een kleine boerderij  in Kingsland Arkansas op 26 febr. 1932. Zijn vader Ray Cash was een boer en zoon van een Baptistenpredikant. De hele familie moest op het land werken om in hun karige onderhoud te voorzien zelfs op de katoenvelden. Zijn zuster Louise en drie zoons Roy, Jack en Johnny en later kwam er nog een jongere broer bij Tommy Cash die in de eind 60er jaren nog een aardige hit scoorde met "Rise and shine". Op de middelbare school had Johnny Cash heel veel interesse in geschiedenis en muziek. In 1948 deed hij mee aan een amateur-zangwedstrijd te Dyson en begon te dromen van een
carriere als zanger. De liedjes van Ernest Tubb en Hank Williams Sr. kende hij uit zijn hoofd en was ook erg gecharmeerd van de Cowboyzanger GENE AUTRY.
Toen een lerares hem hoorde zingen besloot ze hem wat zang-lessen te geven. Hij begon wat op te treden en vertrok naar Detroit waar hij zich besloot aan te melden bij de Amerikaanse
luchtmacht en werd toen naar Duitsland gestuurd. In Duitsland trad hij op met zijn gitaar op de luchtmachtbasis en kreeg een heleboel respons van zijn collega's. Hij trouwde kort voor zijn vertrek naar Duitsland met zijn 1e echtgenote Vivian Liberto. Johnny Cash was groot fan van het AFN Radio Progamma "Stickbuddy Jamboree" en miste geen ene uitzending. (Dat was het Country progamma van de AFN).
In juli 1954 keerde hij terug naar de States en op 7 aug. van dat jaar vestigde hij zich met zijn echtgenote in San Antonio Texas. Maar ook financieel had hij het erg slecht, en op een dag
toen hij bij zijn broer Roy op visite ging ontmoette hij daar 2 muzikanten Luther Perkins en Marshall Grant vrienden van zijn broer.Toen Roy hem vertelde dat deze 2 heren muzikanten
waren kwam zijn liefde voor de muziek weer terug. Hij stelde voor op een avond samen te komen en wat muziek te maken.Dat werd meteen een succes.
 
JOHNNY CASH WIL NET ZO'N SUCCES HEBBEN ALS DE NIEUWE ZANGER VAN SUN RECORD ELVIS PRESLEY.(1954-1955).
 
Omstreeks die tijd was er in Memphis een nieuwe zanger ontdekt zijn naam was Elvis Presley en hij zong voor SUN RECORDS. De studio van Sun Records was gevestigd in een oude garage
en Johnny was er al een paar keer voorbijgelopen alvorens hij het riskeerde om een auditie aan te vragen.Hij vertelde de directeur van Sun Sam Phillips dat hij enkele sacred songs had geschreven en of hij hem een auditie zou willen afnemen. Mr. Phillips leek niet zo geinteresseerd, maar het lukte Johnny toch een aantal minuten te krijgen om op auditie te komen. Johnny kreeg de opmerking van Sam Phillips "Als je iets anders hebt mag je terugkomen!". Dagenlang probeerden Johnny met de Tennessee Two wat anders uit en hij had al een tijdje een song in zijn hoofd hangen die hij nog in Duitsland had geschreven "Hey Porter".
Sam Phillips scheen het nummer goed te vinden en vroeg nog een nummer voor de B-kant en dat werd "You're gonna cry cry". Een week later werd het nummer op de plaat gezet en verscheen
op 26 juni 1955. En het werd een hit en er werden er zeker 100.000 exemplaren van verkocht.
 
BOB NEAL DE 1E MANAGER VAN ELVIS PRESLEY BELT JOHNNY CASH VOOR OPTREDENS.
 
In juli werd hij opgebeld door Bob Neal, de 1e manager van Elvis Presley die ook tevens D.J. was. Hij stelde Johnny voor om deel uit te maken van een aantal artiesten inclusief Elvis Presley,
Carl Perkins,  Roy Orbison die ook voor Sun werken om een tournee te maken. In december 1955 trad hij op voor de Lousiana Hayride in Shreveport  waar Jim Reeves nog gewerkt had als omroeper en er ook als zanger bekend geworden was.
 
Die avond ontmoette hij Jimmy Newman, George Jones en Elvis Presley en Johnny Horton. Laatste zou een van zijn beste vrienden worden. Samen ook door Elvis werd de show een
enorm succes en zijn 1e plaat had al de C & W top 10 gehaald.
De opvolger van de 1e hit was "So doggone lonesome" Folsom Prison Blues"en laatste was zijn 1e nummer over de gevangenis dat in een nieuwe versie in 1968 voor CBS de 32e plaats op de top 100 zou halen.

DE 60ER JAREN, OVERSTAP VAN SUN NAAR CBS IN 1958, 5.000.000 VERKOCHTE LP's VAN 'JOHNNY CASH AT SAN QUENTIN"

 
In 1956 haalde Johnny Cash zijn 1e gouden plaat nog op het Sun label de titel was "I walk the line". In 1958 stapt hij over van het kleine Sun label naar de grote gigant Columbia Records hier CBS en de 1e single voor CBS in een groot succes ook op de USA top 100 "All over again". De aanhang van Johnny Cash onder de popliefhebbers is erg groot want diverse singles bereiken de top 30 van de USA.
 
Tussen 1956 en 1982 haalt Johnny Cash maar liefst een dikke 50 pophits op de USA Billboard top 100. In 1969 haalt hij zijn grootste hit  "A boy named Sue" dat nummer 2 op de USA top 100 zal worden. Het is ook zijn doorbraak in Europa en hij verschijnt ook voor het eerst op de Ned. Veronica top 40. In Engeland en de USA verkopen zijn LP's millioenen oplagen zoals "Johnny Cash in San Quentin" waarvan er 5.000.000 millioen
exemplaren worden verkocht. In 1968 trouwt hij voor de 2e keer met June Carter een zeer bekende C & W zangeres die ook
al vanaf haar 18e jaar in het vak zit. Met haar volgen ook prachtige duetten o.a. "Jackson" dat weer gecoverd werd door bijv Nancy Sinatra &  Lee Hazelwoord in 1967.
Ook heel fraai is zijn duet versie van bijv. nummers zoals "If I were a carpenter" een hit uit 1970. Maar ook "Darling Companian" een liedje van John Sebastian v/d Lovin 'Spoonfull.
Johnny Cash had ook veel fans onder zijn collega's zoals  Bob Dylan, John Sebastian en bijv. Dave Berry.
 
In 1969 mag Johnny de hoestekst schrijven voor de BOB DYLAN LP "NASVILLE SKYLINE" en die LP wordt ook al nummer 1 in Engeland. Johnny zingt ook een duet met Bob Dylan op deze LP" Girl from Northern Country". In de studio heeft hij ook nog een stuk of 12 nummers opgenomen samen met Bob Dylan en Carl Perkins op de gitaar die nooit officieel uitgebracht worden en die we nog steeds op een bootleg LP hebben in ons
archief.
 
In de 70er jaren zien we Johnny Cash nog veel in allerlei TV Shows met o.a. John Denver, Roger Miller, en Glen Campbell en ontvangt hij veel beroemde gasten in zijn eigen TV Shows.
Johnny is eregast op het Grand Gala Du Disque in 1972 maar hoewel ik zelf op een 4 sporen band dit v/d TV heb opgenomen blijken de originele videobeelden zijn uitgewist!
 
Hoewel Johnny Cash en zijn vrouw June Carter al een jaar of zes niet meer onder ons zijn blijft zijn muziek voortleven in onze harten.
 
Gelukkig heb ik Johnny Cash 2x live mogen zien in 1975 en 1987 en kreeg ik zelfs toen ik hem ooit schreef een gesigneerd foto van hem gestuurd waar ik erg trots op ben. (Zie foto bovenaan dit artikel)
 

Ook maakte Johnny Cash platen in het Spaanse en in de Duitse taal waarvan U onderstaand een zeer zeldzaam fotohoesje ziet. "Besser So Jenny So" werd gedraaid op Radio Veronica 192 in het ochtendprogamma van Gerard de Vries in 1965. En die single heb ik toen snel gekocht!

Bert Bossink

 

.