Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 98   Volgende pagina

.
 NORMAN GREENBAUM MAAKTE EEN WERELDHIT MET 'SPIRIT IN THE SKY'

NORMAN GREENBAUM MAAKTE EEN WERELDHIT MET 'SPIRIIT IN THE SKY" IN 1970 MAAR WAS AL EERDER BEKEND MET EEN HIT IN 1967 ONDER EEN ANDERE NAAM.

 
1970: Radio Noordzee, Veronica, en Caroline laten volop ieder uur de plaat "Spirit in the sky"' horen van Norman Greenbaum. De plaat werd opgenomen in San Franciso in 1969 en stond in 1970 nr.1 in de USA, Nr. 2 in Engeland en nr. 8 op de Ned. Muziek Expres top 50 (zie bijlage bij dit verhaal). Radio Noordee had toen nog Engelse uitzendingen die erg interesssant waren want je hoorde daar veel

bekende ex-Radio London, en Caroline en Luxemburg D.J's. Begin 1971 werden ook uitzendingen in het Hollands uitgezonden met o.a. Jan van Veen, Joost den Draayer en bijv. Luxemburg D.J. Stan Haag.

MUZIKALE INTERESSE VAN NORMAN GREENBAUM ONTSTOND AL OP DE UNIVERSITEIT TE BOSTON.DR.WEST MEDICINE SHOW SHOW & JUNK BAND 1E HIT IN 1967.

 
Norman Greenbaum begon toen op 17 jarige leeftijd te zingen in coffee-shops en club met zijn gitaar en bracht toen vele oude Folksongs van Pete Seeger, Leadbelly en Woody Guthie.
Toen hij the Beatles hoorde was hij van plan ook zo'n soort groep op te richten.Van Boston verhuisde Norman naar California en daarna zat hij in 1966 in Los Angeles. Inderdaad richtte hij aldaar een groep op genaamd DR.WEST MEDICINE SHOW & JUNK BAND.
En die band bestond uit o.a. Bonnie Wallach zang, Jack Carrington speelde  wasboardbas, gitaar en banjo en Evan Engbar deed de percussie en een ander lid  Bill Summer stopte met zingen en spelen maar werd de geluidsman van de groep en verzorgde de apparatuur. De Los Angeles Music Scene zat vol met liedjes van Barry Mc.Guire, Sonny & Cher & The  Byrds en Norman deed veel
interesse van deze groepen op. Jug bands daarvan had je er in die tijd wel 10 in een dozijn zoals bijv.The Even Dozen, The Jug Stompers,  The True Endeavor, en Washington Squire.
Greenbaum had meer interesse in zijn eigen werk dan in die collega-jugband. Inmiddels hadden ze al een paar demo's gemaakt en een van die demo's was het nummer "The Eggplant that ates Chicago" haalde de top 100 van de USA en werd nr. 52 op de US Top 100.
 
Ook wij als luisteraars van Radio London hadden die plaat begin januari 1967 al opgemerkt want die plaat werd maar liefst nr. 30 op de Radio London Fab.40 van 1 januari 1967. Tussen 1967 en 1969 maakte Norman Greenbaum met zijn Dr.West Medicine Show & Junk Band maar liefst  25 opnamen en verscheen er ook een LP van de groep. Op een bootleg CD vond ik jaren geleden deze 25 opnamen van de Dr.West Medicine  Show & Junk Band. Norman Greenbaum had veel succes in de psychedelische muziek-scene.
 
Onder allerlei psychedelische namen maakte hij platen onder de naam zoals : THE MODERN DAY FISH, GONDOLIERS, HASTY PUDDING, S.T.PUDDING, NATTY BUMPO  etc.Hij maakte rond 1968 ook gebruik van de gitarist Robbie Robinson. Een nummer wat hij schreef "School for sweet talk"" probeerde hij te slijten aan Peter Kraemer van de SOPWITH CAMEL maar de Sopwith Camel bekend van de plaat "Hello Hello" zorgde voor de begeleiding op zijn platen die hij zelf uitbracht onder de naam DOCTOR GREENBAUM. in 1969 begon Norman Greenbaum met de opnamen van zijn solo LP

"SPIRIT IN THE SKY" Oorsponkelij was  "Spirit in the sky"' een soort Cajun nummer met fiddlles, steelgitaar e.d. maar zijn producer Erik van de Sopwith Camel vond dit niet zo'n goed idee en stelde voor "Daar een soort psychedelisch nummer van te maken" wat Norman Greenbaum dus deed.

''SPIRIT IN THE SKY" EEN WERELDHIT EN EEN SOORT RELIPOP-NUMMER. 

De nieuwe versie van "Spirit in the sky"werd 1 in de USA, 2 in Enge-land, en 8 in Nederland. Zijn gitarist Robbie Robinson had achter dit nummer flink wat elektronica verstopt zoals een enorme progessieve fuzz-gitaar en veel chasing straaljager effect. De Stovell Sisters zongen op de achtergrond de vrouwelijke achtergrondstemmen. Norman Greenbaum was wel degelijk beinvloed door de bekende
Country zanger Porter Wagoner (ooit de ontdekker van Dolly Parton die zeker 7 jaar in zijn show had gezongen voor ze bekend werd). Norman had bewondering voor de figuur van Jesus die hij zag als een soort hippie die vrede op de wereld bracht en de jongeren tot elkaar bracht. Het leverde hem wel flink wat hatelijke brieven op maar daar stoorde hij zich toch niet bepaald aan.

De opvolger van dit nummer was "Canned Ham" maar die haalde nog net de 48e plaats op de USA Billboard top 100.

 
vervolg...

Norman Greenbaum was met zijn vrouw gaan wonen in een heel klein plaatsje Pantaluma in het noorden van Californie waar hij een flink boerderij had gekocht van het geld van "Spirit in the sky" en hield er zo'n 32 geiten, verbouwde zijn eigen groenten, en kweekte ook eigen hash en weed. Geld vond hij niet zo belangrijk want met de producten van de aarde konden hij en zijn vrouw en kind in hun onderhoud voorzien. En kippen hield hij ook nog en van de geitenmelk had hij zijn eigen kaas en melk. Norman Greenbaum vond het erg belangrijk dat de mensen weer voor zichzelf gingen zorgen. Ingevroren en ingeblikt voedsel vond hij maar niets want de aarde moest de mensen maar vers voedsel leveren dat was veel gezonder volgens Norman Greenbaum. In het midden van de 70er jaren gingen verslaggevers van o.a. het Engelse blad "Zigzag" naar

Norman Greenbaum op zoek en vonden hem terug en ontdekten dat hij nog steeds op dezelfde manier leeft als in de hippie-tijd hij is en blijft nog een hippie en schrijft nog steeds eigen liedjes die je ook
op zjn website kunt horen.
 
NORMAN
NORMAN SCHREEF EEN PRACHTNUMMER VOOR NANCY SINATRA, MAAR DAT WERD HELAAS GEEN HIT.
 
Eind 1969 had Norman Greenbaum een geweldig nummer voor Nancy Sinatra geschreven "Hook and Ladde"r", en die plaat viel op vanwege het mooie mandoline-spel wat op de begeleiding zit. Met de stem van Nancy Sinatra is dit een juweel van een nummer maar helaas U zal het op bijna geen een Nancy Sinatra LP aantreffen. Ik heb het nummer zelf eind 60er jaren op single gekocht maar ben met de verhuizing deze single kwijtgeraakt maar heb de plaat gelukkig nog op een witte LP "LIKE I DO" staan.
Dit nummer "Hook and ladder" zal ik zeker op 30 aug. draaien tijdens de  3 of 4 uur durende  radiouitzending van RADIO MILL die ik dan tussen 10.00 en 13.00 uur zal verzorgen. Uiteraard komt dan
ook het nummer van Norman Greenbaum van de Dr.West Medicine Show & Junk Band" "The eggplant that ate Chicago" ook op onze playlist voor. Evenals natuurlijk "The Spirit in the sky". Voor de liefhebbers: het progamma  is te beluisteren op het internet via www.lokaleomroepmill.nl  op luister live klikken en je ontvangt de LOM wereldwijd.
 
In 1971 had Norman Greenbaum zijn laatste hit met het nummer "California Earthquake" dat het tot nr. 93 op de USA top 100 bracht.
 
Norman Greenbaum heeft nog steeds een website en beantwoord ook vragen van zijn oude fans en wie dit leuk vindt kijk dan maar eens op: htp://www.spiritinthesky.com/  

THE RADIO LONDON FAB- 40 in Januari 1967: