Bert Bossink  Postbus 111    5282  VG Boxtel   06 28839455  email: b.bossink@kpnplanet.nl

INHOUDSOPGAVE   Vorige pagina    Huidige paginanummer: 99   Volgende pagina

.
 LES PAUL OVERLEDEN. Lees alles over hem en zijn Mary Ford. Ook zijn bezoek aan Nederland.

LES PAUL ONTWIKKELDE DE ELEKTRISCHE GITAAR EN VOND OOK DE ECHO UIT.
 
DEEL 1
 
New York 13 aug. 2009. Les Paul de bekende gitarist en ontwikkelaar van de gitaar, entertainer, bedenker van de Ampex recorder, uitvinder van de echo overleed op 94 jarige leeftijd aan een flinke griep in het White Plains Hospitaal te New York bijgestaan door zijn familie en vele vrienden. Hij kreeg in het ziekenhuis de beste behandeling die de artsen konden geven maar zijn gezondheid was te zwak om te overleven.
 
De invloed van Les Paul op de 20e eeuw op de Les Paul Gibson gitaar is wereldberoemd. Zijn bekendste gitaar was de Les Paul Gibson gitaar. Les Paul ontwikkelde deze gitaar en werd een van de meest verkochte gitaren: het Les Paul model dat in 1952 op de markt kwam.
Dank zij hem met zijn multi-track recordings , nagalm, konden op verschillende sporen op zijn Ampex bandrecorder dubbele opnamen opgenomen worden.The Shadows bijv. zouden nergens geweest
zijn als ze niet van de echo gebruik hadden kunnen maken.
 
Lester William Polsfuss zoals Les Paul zijn ware naam is, werd geboren op 9 juni 1915 te Waukesha, Wisconsin, USA. Zijn familie had Pruisische voorouders. Als  Les Paul 8 jaar is gaan zijn ouders uit elkaar. Les leert zichzelf mondharmonica en gitaar spelen. Op 13 jarige leeftijd was hij al een soort honky tonk gitarist. Toen hij 17 jaar oud was had hij genoeg van de school en ging hij spelen in de
Sunny Joe Wolverton's  Radio Band als bandlid te St.Louis. Zijn mentor  Wolverton was degene die hem de naam bezorgde  "Rhubarb Red" en dat bracht hem in 1934 naar Chicago. Daar werd  Les Paul een bekende radioster die onder de naam Rhubarb Red hillbilly nummers bracht en door de invloed van zijn grote voorbeeld Django Reinhardt was hij de bekende jazz-gitarist Les Paul.
Ook was hij de begeleider van de  blues-zangeres Georgia White. Dat jaar daarop vormde hij zijn 1e trio en vertrok naar New York waar hij ging optreden bij een van de bekendste dansorkesten van
de USA, nl Fred Warings Pennssylvanins.
 
DE EERSTE EXPERIMENTEN MET DE GITAAR BEGONNEN AAN HET EIND VAN DE 30ER JAREN.
 
Eind 30er jaren van de vorige eeuw was de 1e elektrische gitarist in de USA gesignaleerd. Een zwarte muzikant die in het orkest van Benny Goodman speelde nl. Charlie Christian. In Nederland hoorde
bijv. Eddy Christiani deze gitarist en ging direct ook een allereerste eklektrische gitaar kopen en was hij Nederlands 1e elektrische gitarist. De gitaar van Charlie Christian was zo simpel en Les Paul zat te kijken of hij die gitaar kon verbeteren en bouwde eind 30er jaren zijn 1e elektrische gitaar. Maar de klank was niet zo goed en hij had veel feedback problemen. Hij ging  de gitaar zelfs bouwen op
de spoorrails om een apart effect te krijgen maar de trillingen waren niet naar zijn zin. Met toestemming van de Epihone president Epi Stathopoulli een van de 1e gitaarbouwers in de USA, mocht hij zijn apparatuur van de fabriek gebruiken en de machines om een gitaar te maken en toen kon zijn droom waar worden want in 1941 was zijn 1e zelfgebouwde gitaar klaar en die noemde hij "The Log".
 
Aan het eind van de 30er jaren had Paul zeer succesvol een gecombineerde  Reinhardt-geinspireerde jazz gitaar ontwikkeld, die hij ook kon gebruiken voor zijn Western Swing onder de naam Rhubarb Red en in een elektrische stijl. Met zijn Les Paul Trio gebruikte hij ongebruikelijke liedjes met een zeer sterke close-harmony. Overal waar hij kwam was de Les Paul sound een haarscherp geluid aan het worden en dat was zijn handelsmerk.
 
IN DE 40ER JAREN KOMT HET 1E SUCCES ZIJN 1E HIT IN 1945 "IT'S BEEN A LONG LONG TIME".
 
Na verschillende kleine combo's en diverse big bands kwam het einde van de 2e Wereld Oorlog. De populairiteit van het Les Paul Trio groeide en groeide. Het trio maakte platen voor en met o.a.
HELEN FORREST, THE ANDREW SISTERS, THE DELTA RHYTHM BOYS, DICK HAYES en ook voor BING CROSBY. Het Les Paul Trio was een regelmatige gast in de Crosby Hit Radio Show.
Het hoogtepunt van het seizoen was dat in 1945 Les Paul zijn 1e nummer 1 hit haalde waarvan er 1.000.000 platen werden verkocht en dat was het nummer, "It's been a long long time"".
 
Ondertussen ging Paul verder met zijn experimenten met het dubben van live opnamen over de opgenomen banden maar dan met een afwijkende snelheid. Dit resulteerde in een speciale playback
snelheid in het nummer "Lover (When you're near me)". Deze revolutionaire opgenomen multi-track recording liet maar liefst 8 gitaarpartijen horen die allemaal tegelijk speelden.
 
In 1948 verloor Les Paul bijna zijn leven door een frontale autobotsing dat hem een gebroken arm en elleboog opleverde. Maar hij stoorde zich niet aan het advies van de doktoren en ging met
de gebroken arm en kapotte elleboog zo goed als het ging in de studio aan het werk. Les Paul ontwikkelde de allereerste generatie Ampex tape recorder die hij van Bing Crosby had gekregen en die verder werd verbeterd.

In 1949 zette hij 4 koppen op zijn tape-recorder en nu kon het multi-tracking avontuur echt beginnen. Met veel gerommel en geknutsel had deze recorder nu al zo veel mogelijkheden, dat deze al precies leek op de latere tape-recorders. Door al dat geknutsel door de vokale stemmen en gitaar goed uit te mixen had Les Paul in 1950 een nr.1 hit met  "How high the moon"'.

Deze historische opname werd gemaakt als duo met zijn vrouw Mary Ford met wie hij in 1949 was getrouwd. Dit echtpaar kreeg wel zo''n enorme partij hits voor Capitol Records en dat waren wel
de meest populaire opnamen begin 50er jaren.
 
DE SUCCESVOLLE 50ER JAREN VOOR LES PAUL & MARY FORD MET VELE HITS EN DE VELE SUCCESVOLLE LES PAUL GIBSON GITAREN KWAMEN OP DE MARKT.
 
Ondertussen ging Les Paul maar door met het experimenteren met zijn perfekte gitaar. The Log was afgesloten en Les Paul wist niet precies hoe hij er mee verder moest gaan.
De Gibson gitaarfabriek bood hem een soort partnerschap aan en toen kwam eindelijk de gitaar uit die hij zo lang voor zich had gezien in zijn dromen. De nieuwe Les Paul Gibson gitaar kwam in 1952 uit en was een groot succes. Daarna volgde nog een nieuw model Les Paul Goldtop. Gibson introduceerde the Black Beauty en de Les
Paul Custom in 1954. The Les Paul Junior (1954) en Special (1955) werden ook op de markt gebracht net als de Les Paul Standard werd de best verkocht gitaar in de USA in 1958.
 

 

 

vervolg...

DEEL 2.

DE OPKOMST VAN DE ROCK & ROLL IN 1955 HAD OOK WAT SCHADE TOEGEBRACHT AAN DE CARRIERE VAN LES PAUL &  MARY FORD  MAAR VERSCHENEN TOT 1961 OP DE USA
TOP 100.
 
Door de Rock & Roll Revolutie werden de hits van Les Paul  & Mary Ford wel kleiner bijv. in 1956 "Texas Lady"' nr. 91  en in 1958 toch nog een top 50 hit met "Put a ring on my finger" en zijn
allerlaatste top 100 hit had het echtpaar met  "Jura"dat nog nr. 32 werd. Maar hun TV Shows gingen gewoon door en die TV Shows liepen van 1953 tot 1960.
Les Paul  & Mary Ford hadden een dochter en een zoon en in 1964 werd de echtscheiding uitgesproken voor het echtpaar Les Paul & Mary Ford. Les Paul ging veel optreden in Japan en maakte een LP op het London label maar die LP had niet het soundje wat we van hem gewend zijn.
 
In 1962 gingen Les Paul & Mary Ford die inmiddels bij het Columbia label terecht waren gekomen hier CBS terug naar hun roots een maakten een vrij aardige Country &  Western LP getiteld:
"BOUQUET OF ROSES" (12 ALL TIME COUNTRY & WESTERN FAVORITES) (CBS STEREO CS 8621). Die LP klinkt best leuk en op een aantal nummers zoals "I hang my head and cry"' zit een mooie mondharmonica. Mary Ford zingt zelfs een vrouwelijke versie van de bekende Jim Reeves hit "She'll have to go". Covers van Skeeter Davis "The end of the world" Hank Williams "You win again" en "Someday (You'll want you to want me) wat we kennen ook van  Jim Reeves en Ricky Nelson.  Mary Ford heeft best een mooie stem om dit Country werk te zingen.
Daarna blijft het in de 60er jaren toch maar erg stil rond Les Paul. En eindelijke in de 70er jaren komt hij weer in het nieuws vanwege zijn fraaie LP's samen met CHET ATKINS.
 
1975-1976 SUCCESVOLLE LP'S SAMEN MET ZIJN OUDE VRIEND CHET ATKINS DOEN HET GOED OP DE HITPARADE.
 
In de 70er jaren bestaat er weer een hernieuwde belangstelling voor de gitaar van Les Paul. Veel muzikanten zoals o.a. CARL PERKINS, KEITH RICHARD, BRIAN WILSON e.v.a. geven toe dat ze erg door Les Paul beinvloed zijn. Heel toevallig komt Les Paul zijn oude vriend Chet Atkins tegen en die stelt hem voor om samen 1 LP op te gaan nemen. Chet Atkins was altijd een groot fan van Merle Travis maar toen hij pas in 1947 platen ging maken voor het RCA LABEL altijd een bewondering voor Les Paul. Het toeval wilde dat zijn broer Jim
Atkins deel had uitgemaakt in de 40er jaren van het Les Paul Trio als zanger. Als zijn broer bij Chet thuis kwam vertelde deze dat hij thuis bij Les Paul weer zoveel nieuwe dingen had geleerd.
Jim Atkins gaf zijn jongere broer Chet een Gibson gitaar die hij had gekregen van Les Paul. Toen Chet Les Paul wilde bedanken voor de mooie Gibson gitaar nodigde Les Paul  Chet bij hem thuis uit en uiteraard nam Chet wel zijn Gretch gitaar mee. En de heren gingen direct samen aan het musiceren en dat klonk zo lekker dat  Chet en Les besloten dat er een LP gemaakt moest worden van hun gezamelijke gitaarwerk. Beide heren waren beinvoed door Django Rheinhardt en dat was interessant om wat opnamen van Django op te nemen. Een van die 1e LP's van Chet Atkins en Les Paul is uit 1976 "CHESTER & LESTER" (RCA AYL 1 3682 STEREO)  met nummers zoals "It's been a long long time"(1e hit voor Les Paul uit 1945), "Caravan" "Avalon"" etc. De 2e LP stamt uit 1978 en heette "GUITAR MONSTERS" LES PAUL & CHET ATKINS (RCA VICTOR APL-1  2786 A STEREO). Ook zeer mooie nummers zoals "Limehouse Blues" , "Over the rainbow" , "Brazil" "Hot Toddy"etc. Dank zij de hulp van Les Paul's oude vriend Chet Atkins was Les Paul in de 70er jaren weer helemaal terug in de belangstelling en de grote meester was het gitaarspelen echt nog niet verleerd.
Beide LP's haalden noteringen op de LP top 200 en ook op de C & W LP charts. Na zo'n 15 jaar had Les Paul dus weer een hit te pakken met deze 2 LP's. De LP "CHESTER & LESTER" won in 1977 zelfs een GRAMMY AWARD. Les sukkelde toen wel wat met zijn gezondheid en had zelfs een hartaanval gekregen maar met een vlugge bypass operatie ging hij weer even vrolijk verder.
 
80ER JAREN LES PAUL GELIEFD EN BEMIND DOOR VELE BEKENDE COLLEGA'S ZOALS JEFF BECK, ERIC CLAPTON, BRIAN WILSON, JOAN JETT, KEITH RICHARD e.v.a.

Aan het eind van de 80er jaren treedt Les Paul weer regelmatig op met zijn Les Paul Trio in New York en maakt er shows samen met Keith Richard, Buddy Guy, Eric Clapton, Jeff Beck, Brian May. In 2005 krijgt hij zelfs nog een dubbele Grammy Award voor zijn show "LES PAUL & FRIENDS"  en wordt gekozen in 2008 voor de ROCK & ROLL HAL OF FAME en THE NATIONAL BROADCASTERS HAL OF FAME evenals 'THE GRAMMY HAL OF FAME".

Les Paul had 3 zoons (Rus) G.Paul (Gene W.Paul en W.Robert) zijn dochter COLLEEN WESS  en zijn schoonzoon GARY WESS die de erfenis van Les Paul zullen beheren.

Les Paul was een geweldige gitarist en dank zij hem kunnen we bij die vele instrumentale groepen en Merseybeat en Rock & Roll groepen genieten van de echo. Al in de 50er jaren deden SCOTTY
MOORE gitarist van Elvis Presley goede ervaringen op met de echo-sound van Les Paul. Scotty Moore gebruikte in bijv. "Hound dog" 'van Elvis op zijn gitaar het echo-effect van Les Paul evenals Carl Perkins. Zo heeft hij dus ook de Rock & Roll muziek een mooie sound gegeven.
 
We zullen nog jaren kunnen genieten van zijn muziek op vynil, CD, of DVD.

.